Kandidaatstelling politieke partijen

Op 5 februari 2018 is de dag van de kandidaatstelling. Op die dag leveren alle partijen die mee willen doen aan de verkiezingen de verplichte documenten in. Dat kan tussen 9.00 en 17.00 uur bij de afdeling Burgerzaken in het gemeentehuis in Heesch.

Op de website van de Kiesraad kunt u Ondersteunende Software Verkiezingen downloaden. Met deze software kunt u de documenten downloaden die u nodig hebt voor de kandidaatstelling.

Verklaringen van ondersteuning

Doet uw partij voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen? Of heeft uw partij bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen geen zetel behaald? Dan moet u minimaal 20 ondersteuningsverklaringen van kiesgerechtigden van Bernheze inleveren. U kunt daar het formulier Ondersteuningsverklaring (PDF, 31.1 kB) voor gebruiken.

Kiesgerechtigden die uw partij willen ondersteunen moeten zelf naar het gemeentehuis komen en daar de verklaring ondertekenen. Dit kan tussen 22 januari en 5 februari 2018 bij de afdeling Burgerzaken. U hoeft geen afspraak te maken. De ondersteuner moet in Bernheze als kiezer geregistreerd staan en een geldig legitimatiebewijs meenemen.

U levert de 20 ondersteuningsverklaringen in op de dag van kandidaatstelling op 5 februari 2018.

Voorinlevering

U kunt een voorinlevering doen. Wij kijken dan samen met u of alle documenten compleet zijn. Wilt u hiervoor een afspraak maken via gemeente@bernheze.org of 14 0412? Let op: u moet alsnog op 5 februari alle spullen officieel inleveren. Dat is wettelijk verplicht.

Inlevering niet compleet

Als u nog aanvullende informatie moet brengen om de kandidaatstelling compleet te maken, dan kan dat op:

  • woensdag 7 februari, 9.00 - 17.00 uur
  • donderdag 8 februari, 9.00 - 17.00 uur
  • vrijdag 9 februari, 9.00 – 15.00 uur

Op 9 februari 2018 om 16.00 uur is er een openbare zitting van het centraal stembureau. Het centraal stembureau beslist dan over de geldigheid van de kandidatenlijsten, de kandidaten op die lijsten, en de namen van de partijen. Ook krijgen de kandidatenlijsten dan een lijstnummer.