Proef Centraal stemmen in Bernheze

Op 23 mei zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Het tellen van de stemmen in Bernheze gaat, net zoals bij de verkiezingen van Provinciale Staten en waterschap op 20 maart 2019, anders dan andere jaren. Wij doen mee aan de landelijke proef ‘Centraal stemmen tellen’, wat betekent dat het tellen van de stemmen op 23 én 27 mei 2019 is.

Landelijke proef

Concreet betekent de proef dat op 23 mei de stembureauleden alleen de stemmen tellen op partijniveau. Dit doen ze in de 16 stembureaus van Bernheze. De maandag erop, 27 mei, worden ook de uitgebrachte stemmen op elke kandidaat geteld. Dit gebeurt op één centraal punt; Cultureel Centrum de Pas in Heesch. Voor het tellen op 27 mei worden andere mensen ingezet.

Openbare telling

Het tellen van de stemmen is openbaar, kiezers mogen hierbij dus aanwezig zijn. Kiezers mogen alleen kijken, niet meehelpen en ook mag het telproces niet worden verstoord. Op 23 mei vanaf 21.00 uur gaan alle stembureaus de uitgebrachte stemmen tellen. Op maandag 27 mei worden de stembiljetten centraal geteld op het gemeentelijk stembureau in het gemeentehuis in Heesch, aanvang 8:30 uur.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de verkiezingen en het stemmen? Kijk dan op de pagina over de verkiezingen.