Stemmen bij volmacht

Als u op 20 maart 2019 niet zelf kunt stemmen (bijvoorbeeld door andere verplichtingen of ziekte) kunt u iemand anders machtigen. Hij of zij mag dan namens u stemmen. De persoon die uw stem uitbrengt moet zelf ook mogen stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen en/of de waterschapsverkiezingen.. Er zijn twee verschillende machtigingen: een onderhandse volmacht en schriftelijke volmacht.

Onderhandse volmacht

Door het invullen en ondertekenen van de achterkant van uw stempas geeft u de onderhandse volmacht. Dit kan tot en met de dag van de verkiezingen. Degene die u volmacht geeft kan uw stem alleen tegelijkertijd met zijn/haar eigen stem uitbrengen. Hij of zij moet dus zelf ook mogen stemmen. Let op: de gemachtigde heeft uw stempas en (een kopie van) uw identiteitsbewijs nodig! Voor de verkiezingen geldt dat uw identiteitsbewijs maximaal 5 jaar verlopen mag zijn.

Wilt u een andere kiezer voor beide stemmingen (Provinciale Statenverkiezingen én waterschapsverkiezingen) machtigen? Dan moet u op beide stempassen de achterkant invullen. De kiezer die voor u gaat stemmen moet dan zelf ook voor beide stemmingen gaan stemmen. Belangrijk is dat de gemachtigde per stemming niet meer dan twee machtigingen heeft aangenomen.

Schriftelijke volmacht

U kunt ook schriftelijke volmacht aanvragen. Dat doet u door het invullen van het formulier Verzoek om bij volmacht te stemmen Provinciale Statenverkiezingen (PDF, 70.7 kB) en/of formulier Verzoek om bij volmacht te stemmen Waterschapsverkiezingen (PDF, 70.6 kB). Dit schriftelijke verzoek voor stemmen met volmacht moet uiterlijk 15 maart 2019 bij de gemeente binnen zijn.