Telefoonstoring 09-07-2019

Er is een storing met ons telefoonnummer 14 0412. Als u ons wilt bellen, gebruik dan het telefoonnummer 0412 - 45 88 88. Deze melding verdwijnt als de storing is opgelost. Onze excuses voor het ongemak.

Bladluis en honingdauw

In sommige bomen komt bladluis voor. Met name linden, eiken en esdoorns zijn hier gevoelig voor. De luizen scheiden zoete, kleverige druppels uit die uit de bomen vallen. Daar vestigt zich een zwarte roetdauwschimmel (honingdauw) op, die vervolgens terecht komt op straten, auto's, ramen of tuinmeubilair.

Honingdauw is hinderlijk, maar de gemeente bestrijdt de bladluizen niet om de volgende redenen.

  • geen enkele bestrijdingsmethode levert voldoende resultaat op
  • de bestrijding is kostbaar
  • de overlast is hinderlijk, maar vormt geen bedreiding voor de volksgezondheid
  • u kunt de overlast zelf beperken en spullen een keer extra schoonmaken. U kunt ook lieveheersbeestjeslarven uitzetten.

Lieveheersbeestjeslarven

Tot 2019 bestreed de gemeente bladluis door preventief lieveheersbeestjeslarven in sommige bomen te hangen. Dat had maar beperkt effect en is kostbaar. In 2019 hebben we zakjes larven uitgereikt aan inwoners die overlast ervaren van bomen van de gemeente. Vanaf 2020 kunnen inwoners de overlast beperken door zelf lieveheersbeestjeslarven te kopen en uit te zetten. Ze zijn via tuincentra te koop.

De gemeente gaat niet tot kappen van bomen over omdat er bladluis in voorkomt. Met name lindebomen zijn erg waardevol voor insecten, met name bijen.