Coronavirus

De gemeente volgt de richtlijnen van het RIVM en de Veiligheidsregio bij de aanpak van het coronavirus. De situatie en de afgekondigde maatregelen veranderen steeds. Lees de laatste updates over het coronavirus.

Maatregelen coronavirus

Laatste update: dinsdag 2 juni 2020, 10.00 uur

  Vragen over coronamaatregelen

  Zolang het coronavirus onder controle blijft, gaat het kabinet de regels stap voor stap versoepelen. Vanaf 1 juni zijn er weer enkele maatregelen veranderd. Bekijk de routekaart. (PDF, 635.9 kB)

  We krijgen veel vragen van inwoners en ondernemers die willen weten of activiteiten passen binnen de coronamaatregelen. Wilt u een activiteit organiseren of uw accommodatie aanpassen, raadpleeg dan eerst de informatie van de rijksoverheid en op onze website. Helaas kunnen we geen toestemming geven voor uitzonderingen. Daarnaast toetsen we niet of activiteiten voldoen aan de coronaregels. Ook geven we geen verklaringen af dat een activiteit volgens de regels is. We doen een beroep op uw eigen verantwoordelijkheid om u aan de coronamaatregelen te houden en om te bekijken of een activiteit binnen deze maatregelen past.

  Gebruik uw gezond verstand. Neem geen onnodig risico en help mee kwetsbare mensen in uw omgeving te beschermen. Alleen samen krijgen we de verspreiding van het virus onder controle.

  Noodverordening

  In de Veiligheidsregio Brabant-Noord geldt een noodverordening. Een noodverordening is een speciale regel die geldt in noodsituaties.

  Coronamaatregelen vanaf 1 juni

  Algemene regels voor iedereen

  • Was vaak uw handen.
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
  • Schud geen handen.
  • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
  • 70-plussers of mensen met een kwetsbare gezondheid zijn extra voorzichtig.
  • Werk zoveel mogelijk thuis.
  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten.
  • Vermijd drukte (ga weg als u geen 1,5 meter afstand tot anderen kunt houden).

  Meer over de basisregels voor iedereen.

  Openbare ruimte

  Buiten mogen mensen bij elkaar komen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren. 1,5 meter afstand hoeft niet door kinderen tot en met 12 jaar, personen uit 1 huishouden of bij hulp aan hulpbehoevenden. Het dringende advies is: vermijd drukte.

  Gebouwen

  In alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn, mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, exclusief personeel. Wel hanteren we ook hier de 1,5 meter afstand tot elkaar.

  Thuis

  Thuis blijft het dringende advies om voor bezoekers 1,5 meter afstand aan te houden, zowel binnen als in de tuin en op het balkon. Ook voor feestjes thuis en in de straat gelden deze regels. Hoe zorgt u ervoor dat mensen het hele feestje op 1,5 meter van elkaar blijven? Wees verstandig en houd feestjes klein.

  Auto

  U mag met maximaal 2 mensen in een auto zitten als u niet tot hetzelfde huishouden behoort. Hierop wordt gehandhaafd en er worden geen uitzonderingen gemaakt.

  Sport

  Buiten sporten en buiten bewegen mag. Dat kan alleen zijn, in teamverband of met meer mensen samen. Daarbij geldt wel op 1,5 meter afstand van elkaar, geen contact tijdens het sporten, geen wedstrijden, geen toeschouwers en thuis douchen. Wordt het op bepaalde locaties te druk, dan kan er worden opgetreden.

  Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar mogen alleen georganiseerd buiten sporten. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven daarbij geen 1,5 meter afstand te houden. Sportverenigingen zijn er zelf verantwoordelijk voor dat de regels worden nageleefd.

  Veelgestelde vragen over het coronavirus en sport.

  Horeca en terrassen

  Restaurant en cafés mogen 1 juni vanaf 12.00 uur open. Ook terrassen mogen weer open. Binnen mogen maximaal 30 gasten ontvangen worden. Dit aantal geldt voor het hele gebouw, niet per zaal/ruimte. Buiten geldt geen maximum. Iedereen houdt 1,5 meter afstand behalve mensen uit hetzelfde huishouden. De horeca-ondernemer is er zelf verantwoordelijk voor dat iedereen zich aan de regels houdt.

  De gemeente Bernheze gaat ruimhartig om met het vergroten van terrassen zodat voldaan kan worden aan de coronamaatregelen. Het terras mag niet vergroot worden om extra plekken te creëren. Ook mag er geen onveilige situatie of extra overlast voor omwonenden ontstaan. Horeca-ondernemers hoeven geen vergunning aan te vragen voor een groter terras. Ze moeten wel een plan indienen bij de gemeente. Meer informatie voor horeca-ondernemers over dit onderwerp.

  Recreatie

  Campings, vakantieparken, hotels en B&B’s mogen open zijn, mits de juiste maatregelen zijn getroffen. Mensen die niet tot een huishouden behoren, moeten altijd (dus ook binnen) 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Ook moet men toegang tot eigen sanitair hebben. Als dit niet gebeurt, dan mag de gemeente deze locaties sluiten. Gemeenschappelijke was- en douchevoorzieningen in vakantie- en recreatieparken zijn gesloten. Naar verwachting mogen deze per 1 juli 2020 weer open. 

  Voor groepsaccommodaties geldt tot 1 juni dat ze maximaal 30 mensen mogen ontvangen, mits deze 1,5 meter afstand kunnen houden (behalve als men samen een huishouden vormt). Ook moet men toegang tot eigen sanitair hebben. Het is afhankelijk van de accommodatie wat mogelijk is. Heeft u hier vragen over, neem dan contact op met de gemeente.

  Aanbod sportactiviteiten voor kinderen en jongeren t/m 18 jaar

  Niet alle kinderen zijn lid van een vereniging die sportactiviteiten buiten aanbiedt. Voor die kinderen is er de website van Sjors Sportief: www.sjorssportief.nl. Hierop staan veel activiteiten waarvoor kinderen tot en met 18 jaar zich (veelal gratis) kunnen aanmelden. Zo wil de gemeente ervoor zorgen dat alle kinderen en jongeren in Bernheze kunnen sporten in deze coronatijd.

  Het werkt zo:

  • Ga naar www.sjorssportief.nl.
  • Typ je woonplaats in het witte vlak.
  • Kies dan bij filters de categorie ‘Sjors Beats corona’.
  • Dan verschijnt een overzicht met activiteiten, waar je een activiteit uit kunt kiezen die je leuk lijkt.

  BSOB: aanslagbiljetten vanaf juni, nog geen aanmaningen en dwangbevelen

  • Tot 1 september verstuurt BSOB geen aanmaningen en dwangbevelen. Vanaf de maand juni gaat BSOB wel weer nieuwe aanslagbiljetten versturen.
  • Uitstel van betaling tot en met 31 mei 2020: alle bedragen die nu nog open staan hoeven pas 31 mei 2020 betaald te zijn. Dat geldt voor alle aanslagbiljetten, aanmaningen en/of dwangbevelen die u eerder al ontvangen heeft. Wilt u weten welk bedrag u nog moet betalen? Log dan in op de digitale balie.
  • Kunt u het bedrag dat u nog moet betalen niet voor 31 mei 2020 betalen? Neem contact op met BSOB via 088-5510000 (kies optie 1). Betaalt u via automatische incasso? Vraag dan uitstel van betaling aan. Betaalt u niet via automatische incasso? Vraag een betalingsregeling aan.
  • De automatische incasso loopt de komende maanden wel gewoon door. Ook hiervoor kunt u uitstel van betaling krijgen. Neem daarvoor contact op met BSOB via 088-5510000.

  Informatie over het coronavirus in andere talen

  Heeft u moeite met de Nederlandse taal? Op www.pharos.nl/coronavirus vindt u informatie over het coronavirus in het Arabisch, Chinees (traditioneel en vereenvoudigd), Engels, Farsi, Frans, Papiaments, Pools, Somalisch, Spaans, Tigrinya en Turks.

  Vragen?

  Heeft u vragen over maatregelen in Bernheze? Bel naar 0412-45 88 88 of stuur een mail naar aanpakcorona@bernheze.org.