Energieweverij

In Bernheze werken we aan de ambities die in onze energieagenda beschreven staan. In 2050 willen we energieneutraal zijn. Dat wil zeggen dat alle energie die in Bernheze wordt gebruikt, bestaat uit energie die in Bernheze duurzaam wordt opgewerkt.

Op deze pagina vindt u twee voorbeelden van duurzame projecten en initiatieven die daaraan bijdragen. Deze projecten en initiatieven zijn voortgekomen uit de Energieweverij; het podium om inwoners en bedrijven te informeren en uit te dagen om eigen duurzame ideeën en initiatieven gezamenlijk te realiseren. De Energieweverij is een initiatief van de gemeente Bernheze in samenwerking met de Bernhezer Energie Coöperatie (BECO).

Zon op particuliere daken

In dit project wordt kijken we hoe we op een eenvoudige, ontzorgde manier zonnepanelen op daken kunnen realiseren. Dit project is gericht op particulieren die wél zonnepanelen op hun dak willen maar geen eigen investering willen of kunnen doen.

Windmolen in Bernheze

In dit project wordt in samenwerking met BECO en lokale boeren gekeken naar de mogelijkheid om energie op te wekken door middel van wind. Het projectteam gaat op zoek naar windmolens met zo min mogelijk nadelen zoals slagschaduw, geluidsoverlast en vogelsterfte. Naast de traditionele windmolen met grote wieken, zijn er momenteel ook andere alternatieven in de maak en daar richt het projectteam de focus op. In een zo vroeg mogelijk stadium worden inwoners van Bernheze bij deze zoektocht betrokken.

Meedenken?

In januari 2021 zijn de projectteams gestart met bovenstaande projecten. Bent u geïnteresseerd in een van deze projecten en wilt u aan het projectteam meedoen? Stuur dan een e-mail naar duurzaamheid@bernheze.org.

Heeft u een duurzaam idee of initiatief? Breng het dan in tijdens de Energieweverij! Meer informatie over de volgende bijeenkomst hier volgt.

Over BECO

BECO (Bernhezer Energie COöperatie) is een lokaal initiatief van betrokken inwoners uit Bernheze die zich inzetten voor betaalbare, eigen en duurzame energie in Bernheze. Naast het lokaal opwekken van groene energie, adviseert BECO over energiebesparing en is BECO actief binnen diverse duurzame energieprojecten. Wilt u meer weten? Ga dan naar www.onsbeco.nl.