Vervang je (tuin)tegels door groen!

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hitte-stress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend.

Nu is Bernheze een groene gemeente maar ook hier hebben we te maken met versteende tuinen. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid. Vervang dus je (tuin)tegels door groen!

Gemeenten en bewoners samen aan de slag

Het NK Tegelwippen stimuleert gemeenten om, samen met bewoners, effectief te vergroenen. Bovendien draagt het initiatief bij aan de bewustwording van het effect van vergroening. Gevel-tuinen, bloemperken en tuinen met beplanting – in plaats van stenen − zorgen voor betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand.

Wanneer?

Door het hele land wipt heel Holland tegels! Dat kan tot eind oktober. Bernheze doet ook mee. Gemeenten strijden tegen elkaar: wie wipt de meeste tegels? Alle inwoners van Nederland kunnen zelf aan de slag met de tegels in hun (gevel)tuin!

Wie kan er mee doen?

Iedereen kan meedoen! Zorg wel dat de tegels die je wipt van jezelf zijn. Ga niet zomaar in de openbare ruimte een plein wippen. Heb je geen tuin? Denk eens aan een geveltuin.

Wat moet je doen?

Heb je tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze op, dan worden ze bij de ‘Tegelteller’ van je gemeente opgeteld: . Dan wip je mee voor de nationale Tegelteller. Wil je weten welk groen je het beste kan planten? Lees dan de tuintips op de website van nk-tegelwippen!

Hoe groot is een tegel?

Een tegel is 30×30 cm. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat. Er gaan 11 tegels in een vierkante meter.

Gratis inleveren van tegels bij de Milieustraat

Op de milieustraat in Heeswijk-Dinther staat een container waar inwoners tegels gratis kunnen inleveren.

Wat moet u doen om gratis tegels te kunnen inleveren?

 • Aanmelden op de website van het NK- Tegelwippen
 • Uitprinten van de bevestigingsmail van het NK-Tegelwippen en deze meenemen naar de milieustraat in Heeswijk-Dinther.
 • Bij binnenkomst deze bevestigingsmail tonen aan een medewerker.
 • Geen bevestigingsmail ontvangen? Neem dan contact op met info@nk-tegelwippen.nl
 • Breng alleen tegels mee en geen ander afval, zoals zand of (tuin)aarde.
 • Stort de tegels in de daarvoor bestemde container.
 • Op deze manier maken we Nederland meer klimaatbestendig. Wie doet mee?

Gratis planten voor eerste 100 tegelwippers

De eerste 100 Bernhezenaren die tegels wippen voor groen krijgen van Tuincentrum Meijs in Heesch 3 vaste planten cadeau. Toon de e-mail die u ontvangt nadat u zich heeft aangemeld op nk-tegelwippen.nl of lever de tegels bij het tuincentrum in. Dan kunt u 3 plantjes uit onderstaande lijst gratis meenemen:

 • Duizendblad
 • Bergsteentijm
 • Zonnehoed
 • Fijnstraal
 • Lavendel
 • Kattenkruid
 • Wilde marjolein, oregan
 • Ostfriesland’ (Salie)
 • Sedum spectabile Briljant
 • IJzerhard

Gratis tegeltiller of korting op miniloader

In samenwerking met het bedrijf SHERPA mini-loaders uit Nistelrode kunt u bij het verwijderen van tegels in uw voor- of achtertuin vanaf nu tot eind oktober gratis gebruik maken van de Sherpa tegeltiller. Dat is een handig ergonomisch hulpmiddel om tegels met een zuignap op te tillen. Om een tegeltiller te lenen vult u het formulier in op de website van SHERPA en geeft u aan dat u deelneemt aan het nk tegelwippen.

Voor grotere klussen biedt SHERPA inwoners van Bernheze 20% korting op de huur van een mini-loader. U vraagt deze machine op dezelfde manier aan. Bij teruggave van de machine aan SHERPA ontvangt u een formulier voor de gemeente. Stuur behalve het formulier ook foto’s op van de situatie voor en na het verwijderen van de tegels en het bewijs van deelname aan het NK Tegelwippen. Na controle van de gemeente ontvangt u 20% van het verhuurbedrag terug op uw rekening. De korting per adres is maximaal 50 euro en alleen geldig voor inwoners van de gemeente Bernheze binnen de actieperiode tot en met 31-10-2022. Er zijn 40 vouchers beschikbaar, dus kom snel want op=op.

Inspiratie

Heb je wat ideeën nodig om te bedenken hoe je het aanpakt in jouw tuin, dan kijk voor de nodige inspiratie en tips.
Meer tips over omgaan met hitte, droogte en wateroverlast

Flyer NK Tegelwippen (PDF, 706.2 kB)