Vervang je (tuin)tegels door groen!

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hitte-stress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Nu is Bernheze een groene gemeente maar ook hier hebben we te maken met versteende tuinen. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen.
Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid. Vervang dus je (tuin)tegels door groen!

Gemeenten en bewoners samen aan de slag

Het NK Tegelwippen stimuleert gemeenten om, samen met bewoners, effectief te vergroenen. Bovendien draagt het initiatief bij aan de bewustwording van het effect van vergroening. Gevel-tuinen, bloemperken en tuinen met beplanting – in plaats van stenen − zorgen voor betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand.

Wanneer?

Door het hele land wipt heel Holland tegels! Dat kan tot eind oktober. Bernheze doet ook mee. Gemeenten strijden tegen elkaar: wie wipt de meeste tegels? Alle inwoners van Nederland kunnen zelf aan de slag met de tegels in hun (gevel)tuin!

Wie kan er mee doen?

Iedereen kan meedoen! Zorg wel dat de tegels die je wipt van jezelf zijn. Ga niet zomaar in de openbare ruimte een plein wippen. Heb je geen tuin? Denk eens aan een geveltuin.

Wat moet je doen?

Heb je tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze op, dan worden ze bij de ‘Tegelteller’ van je gemeente opgeteld: . Dan wip je mee voor de nationale Tegelteller. Wil je weten welk groen je het beste kan planten? Lees dan de tuintips op de website van nk-tegelwippen!

Hoe groot is een tegel?

Een tegel is 30×30 cm. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat. Er gaan 11 tegels in een vierkante meter.

Inspiratie

Heb je wat ideeën nodig om te bedenken hoe je het aanpakt in jouw tuin, dan kijk voor de nodige inspiratie en tips.
Meer tips over omgaan met hitte, droogte en wateroverlast

Flyer NK Tegelwippen (PDF, 706.2 kB)