Operatie Steenbreek, van stenen naar groen

Ons klimaat is zichtbaar aan het veranderen. Deze veranderingen hebben grote gevolgen in Nederland en dus ook in Bernheze. Regenbuien worden heviger. Desondanks daalt het grondwaterpeil. Hierdoor kunnen planten en bomen niet meer goed groeien. Daarom is Bernheze, samen met andere gemeenten in de regio en waterschap Aa en Maas aangesloten bij Operatie Steenbreek. We organiseren samen acties en stellen geld ter beschikking voor groene maatregelen.

Acties in Bernheze

Groene schoolpleinen

Schoolpleinen kunnen een stuk groener. We werken daar graag aan mee. Neem contact op met de gemeente als u daar ideeën over heeft.

Vergroening openbare ruimte

Samen met IVN Bernheze hebben we enkele voorbeeldlocaties uitgezocht om de openbare ruimte te vergroenen. Zie ook https://www.ivn.nl/afdeling/bernheze/meer-groen-minder-stenen

Klimaatatlas

De gemeenten Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss, Uden en waterschap Aa en Maas hebben de klimaatatlas ontwikkeld. In de klimaatatlas kunt u zien waar in de regio hinder of overlast ontstaat bij extreme hitte, droogte of neerslag. Deze informatie gebruiken de gemeenten en het waterschap om strategie en maatregelen te plannen voor een meer klimaatrobuuste regio. Voer een adres in en kijk naar het effect van hitte, droogte of water op die specifieke plek.

Meer weten?

Vindt u dat uw straat of buurt wel een beetje groener kan? Of heeft u een idee om samen met buren of vrienden de buurt te groener te maken? Neem dan contact op met de gemeente Bernheze, via e-mail steenbreek@bernheze.org.

Kijk voor meer informatie ook eens op www.operatiesteenbreek.nl. Tips over wat  u zelf kunt doen om uw huis en tuin klimaatbestendig te maken vindt u op www.huisjeboompjebeter.nl. Ook kunt u de gratis app downloaden en de score van uw eigen tuin bepalen.

Allemaal aan de ton

Koop in de maand oktober een regenton en krijg korting op de aanschafprijs.

Plaats een regenton

Wanneer u regenwater opvangt in een regenton, creëert u een wateropslag in uw eigen tuin. Dit bespaart kostbaar drinkwater. Bovendien komt het opgevangen water niet extra in het riool terecht en hoeft dus niet meer onnodig gezuiverd te worden.

Kom ook in actie

Lever de kortingsbon (PDF, 770.9 kB) in bij een van de deelnemende winkels en u krijgt van ons direct € 20,- korting op een regenton naar keuze. De deelnemende winkeliers doen daar zelf nog eens €10,- korting bovenop. In de winkel staat aangegeven op welk(e) artikel(en) de €10,- korting vanuit de winkelier van toepassing is. Dit kan bij elke deelnemende winkel anders zijn.

Deelnemende winkels

  • Karwei, Cereslaan 9 Heesch
  • Tuincentrum Meijs, Bosschebaan 23 Heesch
  • Pets Place Boerenbond, Graafsebaan 46 Heesch
  • Van Lieshout Dier & Tuin, Meerstraat 32 Heeswijk-Dinther