Operatie Steenbreek, van stenen naar groen

Ons klimaat is zichtbaar aan het veranderen. Deze veranderingen hebben grote gevolgen in Nederland en dus ook in Bernheze. Regenbuien worden heviger. Desondanks daalt het grondwaterpeil. Hierdoor kunnen planten en bomen niet meer goed groeien. Daarom is Bernheze, samen met andere gemeenten in de regio en waterschap Aa en Maas aangesloten bij Operatie Steenbreek. We willen graag iedereen enthousiast maken om de eigen tuin groener te maken. Daardoor komt regenwater weer in de bodem terecht en niet in het riool. We organiseren samen acties en stellen geld ter beschikking voor groene maatregelen.

Acties in Bernheze

Groene schoolpleinen

Schoolpleinen kunnen een stuk groener. We werken daar graag aan mee. Neem contact op met de gemeente als u daar ideeën over heeft.

Allemaal aan de ton

Van 17 oktober tot en met 17 november 2018 houden we een regentonactie. Lever de kortingsbon (PDF, 929.0 kB) in bij een van de deelnemende bedrijven en je krijgt van ons als gemeente direct € 20,- korting op een regenton naar keuze (assortiment kan wisselen per deelnemend bedrijf).

  • Karwei, Cereslaan 9 in Heesch
  • Tuincentrum Meijs, Bosschebaan 23 in Heesch
  • Boerenbond, Graafsebaan 46 in Heesch

De actie loopt van 17 oktober t/m 17 november 2018 of tot het moment dat er binnen onze gemeente 100 tonnen zijn verkocht.

Plaats een regenton

Wanneer iedereen regenwater opvangt in een regenton, dan maak je in eigen tuin wateropslag. Dit bespaart kostbaar drinkwater omdat plant en dier kunnen drinken van gezond en gratis hemelwater! Bovendien komt het water dat je opvangt niet extra in het riool terecht en hoeft het dus niet meer onnodig gezuiverd te worden. Bedenk ook dat met minder tegels en meer groen in de tuin, het regenwater tijdens een hoosbui veel makkelijker in de grond kan zakken. Bovendien zorgt een groene omgeving voor koelte tijdens warme dagen en voor meer vlinders, bijen en vogels in de tuin.

Een groene tuin:

  • kan veel doen voor je gezondheid
  • zorgt voor minder omgevingsgeluid
  • brengt de natuur dichterbij
  • biedt leven aan meer soorten dieren
  • zorgt voor verkoeling en betere luchtkwaliteit
  • vermindert wateroverlast en waterschade
  • vermindert energielasten

In Nederland doen al ruim 90 gemeenten mee aan de landelijke campagne van Operatie Steenbreek.

Meer weten?

Vindt u dat uw straat of buurt wel een beetje groener kan? Of heeft u een idee om samen met buren of vrienden de buurt te groener te maken? Neem dan contact op met Harold Soffner van de gemeente Bernheze, via e-mail gemeente@bernheze.org, of telefoonnummer 14 0412.

Kijk voor meer informatie ook eens op www.operatiesteenbreek.nl. Tips over wat  u zelf kunt doen om uw huis en tuin klimaatbestendig te maken vindt u op www.huisjeboompjebeter.nl. Ook kunt u de gratis app downloaden en de score van uw eigen tuin bepalen.