De Maashorst dynamisch landschap

Dinsdag 20 juni 2017

Vroeger was De Maashorst een ruig natuurgebied op woeste gronden. In die tijd hadden de inwoners van Nistelrode en Heesch een sterke relatie met De Maashorst voor levensonderhoud en gebruiksvoorwerpen. In het kader van de Dynamische Landschappen worden deze verbindingen zichtbaar gemaakt door aanleg van groen en diverse objecten.

De relatie met De Maashorst varieert per dorp. Dit is verwerkt als thema van de verbinding en is onder andere zichtbaar in de betonplaten bij bijzondere plekken (rustplekken en infoborden). Het intensieve gebruik van de route naar De Maashorst is verbeeld met voet- en pootafdrukken in de betonplaat. Voor beide dorpen zijn deze afgestemd op de relatie van het dorp met De Maashorst.

Heesch pleisterplaats

Heesch was een belangrijke pleisterplaats aan een oude handelsroute voor zowel postkoetsen van ’s-Hertogenbosch naar Grave als het lopende leger van Napoleon. Deze zijn zichtbaar in de betonplaat als hoefafdrukken en karrenspoor van de postkoets en legerkisten van het lopende leger. Af en toe kruisen dassen en fazanten deze voetsporen.

Nistelrode herdersroute

Vanuit Nistelrode werd de route naar De Maashorst vaak afgelegd door de herder met zijn kudde schapen en de bijbehorende trouwe viervoeter. Deze kudde is in wisselende samenstellingen zichtbaar in de betonplaten en wordt af en toe vergezeld door een verdwaalde fazant.

De afdrukken lopen richting De Maashorst en vergezellen u als bezoeker naar De Maashorst, waarbij u kunt genieten van ons prachtige landschap, natuur en cultuurhistorie.

Dit project wordt onder andere mogelijk gemaakt met steun van de provincie Noord-Brabant.

Meer nieuws