10 september 2017 11.00 - 17.00 Open Monumentendag 2017: Boeren, burgers en buitenlui

Donderdag 17 augustus 2017

Voor Open Monumentendag 2017 is als thema gekozen: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Dat was van oudsher de uitroep waarmee de stadsomroeper de aandacht van het publiek trok. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan en het verbindt uiteenlopende historische perioden met nu. Dit jaar zetten de Bernhezer monumenten op zondag 10 september hun deuren open. Het thema sluit uitstekend aan bij onze monumenten maar ook bij onze Bourgondische Brabantse aard. Reden temeer om ook het immateriële erfgoed een plek te geven binnen het Open Monumenten Festival. Daarbij denken we in het bijzonder aan het Brabantse worstenbroodje, Abdijbier, honing, notenolie en vers gebakken brood.

HEESCH

Landgoed De Berkt, Kasteellaan 1, Heesch

11.00 - 17.00 uur

Landgoed De Berkt in Heesch opent tijdens de Open Monumentendag de poorten voor het publiek. In samenwerking met Heemkundekring ‘De Elf Rotten’ en Ine van Kempen is een gevarieerd programma samengesteld rond het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Op het landgoed kunnen bezoekers kennismaken met de geschiedenis van het kasteel en de bewoners. Er zijn interessante lezingen, er is muziek, volksvermaak met een wagenspel en een verhalenverteller. Een dorpsomroeper kondigt de diverse programmaonderdelen aan. Buiten in de prachtige tuin van het landgoed zijn exposities van Cees Snellen en zijn cursisten (keramiek) en van Aafke Steenhuis (Beestenboel). Op diverse tijden worden lezingen gehouden door Rien de Visser, Henk Buijks en Jan Timmers. Rien de Visser is auteur van het boek ‘Ziehier’ wij verkopen 77 kasteelhoeven. Tijdens OMD te koop voor € 14,95. Alleen bij De Berkt signeersessies van zijn werk. 

11.00 - 17.00 uur Exposities Cees Snellen en Aafke Steenhuis
11.00 - 11.30 uur Lezing Rien de Visser
11.30 - 12.00 uur Muziek en volksvermaak
12.30 - 13.00 uur Muziek en volksvermaak
13.00 - 13.30 uur Lezing Rien de Visser
13.30 - 14.00 uur Muziek en Volksvermaak
14.00 - 14.30 uur Lezing Henk Buijks
14.30 - 15.00 uur Muziek en Volksvermaak
15.00 - 15.30 uur Lezing Rien de Visser
15.30 - 16.00 uur Muziek en Volksvermaak
16.00 - 16.30 uur Lezing Jan Timmers

Boerderij, Zoggelsestraat 68, Heesch

11.00 - 17.00 uur Vrije bezichtiging, honing, expositie, beeldjes maken

Neem een kijkje in deze mooie langgevelboerderij, gebouwd in de 18e eeuw en omstreeks 1985 verbouwd. De boerderij is vrij te bezichtigen, zowel van buiten als van binnen. Een unieke kans. In de boerderij is een expositie van Marieke Laverman, beeldend kunstenares en van een Syrische beeldhouwer (Moussa Ramou). Tegen een geringe vergoeding kunt u zelf een beeldje maken van speksteen. De eigenaar van de boerderij is imker en verkoopt deze dag heerlijke honing.

NISTELRODE

Heemhuis Nistelvorst, Maxend 3, Nistelrode

11.00 - 17.00 uur Start of tussenstop fietstocht, expositie

Heemkundekring ‘Nistelvorst’ organiseert op de Open Monumentendag 2017 een historische fietstocht, grotendeels door Nistelrode en Vorstenbosch. De start is vanuit het heemgebouw en de route voert langs historische plekken en gebouwen. De molens in Vorstenbosch en Nistelrode dienen als rustplaats. In Vorstenbosch kunt  u ook starten. De route eindigt weer in het heemgebouw, waar een expositie is van de historische plekken en gebouwen die in de route zijn opgenomen. De start is vanaf 11.00 uur. Het heemgebouw en de molens sluiten om 17.00 uur. Deelname is geheel gratis.

Molen Windlust, Molenerf 1, Nistelrode

11.00 - 17.00 uur Rondleidingen, demonstraties, activiteiten, tussenstop fietstocht

Deze bijzondere houten molen dateert van rond 1542 en behoort tot de oudste monumenten van de gemeente Bernheze. Tijdens de rondleiding  laten de molenaars u kennismaken met  het ambacht en de techniek van deze bijna volledig houten molen. Onder in de molen wordt de  kringloop van het graan  ‘van akker  tot bakker’ in beeld gebracht. Hier kunnen ouders én kinderen o.a. zelf graan malen met een handmolen en hun motoriek testen met ‘meelzak werpen’.
De molen is een tussenstop van de historische fietstocht.

VORSTENBOSCH

Molen Windlust, Kerkstraat 22, Vorstenbosch

11.00 - 17.00 uur Rondleidingen, fotopresentatie, start of tussenstop fietstocht

De korenmolen ‘Windlust’ werd in 1860 oorspronkelijk gebouwd als grondzeiler. Rond 1900 verhoogde men de romp en maakte men er een beltmolen van.

Tijdens de Open Monumentendagen zal bij genoeg wind de molen draaien en wordt er ook gemalen. De molenaars leiden u rond door de molen en vertellen over deze prachtige maal-vaardige molen! Onder het genot van een kopje koffie, thee of limonade kunt u beneden in de molen een digitale fotopresentatie over ‘oud’ Vorstenbosch bekijken. De molen is ook startpunt of tussenstop van de historische fietstocht.

HEESWIJK-DINTHER

Kasteel Heeswijk, Kasteel 4, Heeswijk-Dinther

11.00 tot 17.00 uur

HET Kasteel van Brabant bestaat bijna duizend jaar. De rijke geschiedenis van dit machtige monument kunt u beleven in en rondom het kasteel. Prominent ligt Kasteel Heeswijk in het beekdal van de Aa nabij Den Bosch, indrukwekkend middelpunt  van Landgoed Heeswijk. Vanaf hier bestuurden de heren van Heeswijk-Dinther hun domein. De laatste eigenaren, de baronnen Van den Bogaerde van Terbrugge, waren verbonden aan het Koninklijk Huis. Nu is het kasteel een museum.

Op Open Monumentendag is er bij het kasteel een marktje: streekproduct kasteelhoning en andere bijenzaken. Om 12.00 en 15.00 uur kunt u luisteren naar de muzikale klanken van het Haydn Kasteelorkest. Op het terras van de brasserie hebt u, onder het genot van een kopje koffie, een prachtig uitzicht.

11.00 - 17.00 uur Marktje
12.00 - 13.00 uur Concert
12.00 en 15.30 uur Vertrek fluisterboot
15.00 - 16.00 uur Concert

Abdij van Berne, Abdijstraat 49, Heeswijk-Dinther vanaf 14.00 uur

14.00 - 17.00 uur Rondleiding abdij buiten en binnen en tentoonstelling

De Abdij van Berne heeft in de 19e en 20e eeuw een belangrijke rol gespeeld in de emancipatie van de boerenbevolking. Niet alleen in Heeswijk en Dinther maar in heel Brabant en over de grenzen van deze provincie heen. We danken deze eer aan één belangrijke norbertijn van onze abdij: pater Gerlachus van den Elsen, de boerenapostel.

In de tijd dat Vincent van Goch zijn Aardappeleters schilderde en daarmee de armoede van deze streek op de kaart zette, begon pater Van den Elsen met de Boerenleenbank (de huidige Rabobank). Het eerste kantoor werd geopend in Heeswijk! Hij richtte ook de NCB op, de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (de huidige ZLTO) en het Gymnasium (nu gymnasium Bernrode).

Tijdens dit Open Monumenten Festival opent de abdij haar deuren en kunt u zien waar de norbertijnen wonen en werken. Waar ook Pater van den Elsen geleefd en gewerkt heeft. Mooie herinneringen aan deze Boerenapostel worden tentoongesteld, waaronder zijn dagboeken (de ene dag in het Nederlands, de andere dag in het Latijn!).
De abdij is open vanaf 14.00 uur en de middag eindigt om 17.00 uur met het avondgebed in de abdijkerk (de Vespers).

De Kilsdonkse Molen, Kilsdonkseweg 4-6, Heeswijk-Dinther

11.00 tot 17.00 uur

De geschreven geschiedenis van deze molens gaat terug tot het begin van de dertiende eeuw. De ene watermolen was een oliemolen, de andere een korenmolen. In 1813 werd op de korenmolen een wiekenkruis geplaatst zodat deze ook gebruik kon maken van wind. Beide molens brandden in 1840 volledig af, maar werden wel herbouwd in 1842, dit jaar 175 jaar geleden. Deze combinatie van een korenmolen en een oliemolen met een gecombineerde aandrijving door wind- en waterkracht is uniek in Europa.

De beide molens zijn tijdens de Open Monumentendag  gratis te bezichtigen en ook is het bezoekerscentrum geopend waar een expositie te zien is van lokale (amateur) kunstenaars waarin de Kilsdonkse Molen centraal staat. Tijdens de open monumentendag draaien beide molens. De fluisterboot vaart op en neer naar het Kasteel onder begeleiding van een gids.

10.30 uur Vertrek fluisterboot
11.00 - 17.00 uur Expositie, vrij rondkijken
13.00 uur Schilderworkshop (bij goed weer)
14.00 uur Vertrek fluisterboot
13.00, 14.15, 15.00, 16.15 uur Rondleiding met gids

Meierijsche Museumboerderij, Meerstraat 28, Heeswijk-Dinther

11.00 - 17.00 uur Modeshow, fototentoonstelling, demonstraties

In het  groene buitengebied van Heeswijk-Dinther, aan de Meerstraat 28, ligt de fraaie, eeuwenoude Meierijsche Museumboerderij, een rijksmonument.  Het draait volledig op de grote inzet van zo’n 75 vrijwilligers. Samen zorgen zij voor het ontvangen en rondleiden van bezoekers, nodig  reparatiewerk, het onderhouden van gebouwen en terreinen en de aanplant en onderhoud van de moestuin (den hof),  met daarin vele bijna vergeten groenten. Ook het bedenken en uitvoeren van kinderprogramma’s, waarbij kinderen ervaren hoe een kind in 1900 hier leefde, speelde en werkte, gebeurt helemaal door eigen mensen.

Dankzij een  goede samenwerking met Heemkundekring ‘De Wojstap’ komt er een prachtige foto-expositie over oude bedrijfjes, cafés, enzovoort. Ter plekke laten we oude beroepen zien, beelden deze uit en vertellen erover.  Een speciale tentoonstelling  beeldt beroepen, kleding en gewoonten van vroeger uit.

Meer nieuws