Gemeente bestrijdt identiteitsfraude

Woensdag 6 december 2017

De gemeente Bernheze wil identiteitsfraude tegengaan. Daarom werken we met een nieuw documentcontrolesysteem (id-burger) waarmee we binnen enkele seconden paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen controleren op echtheid.

Na een scan controleert het systeem het document op verschillende zichtbare en onzichtbare echtheidskenmerken. Daarnaast kunnen we een gezichtsscan via een camera maken.
Het vaststellen van iemands identiteit is de basis van het werk van de afdeling Burgerzaken van de gemeente. Er zijn veel verschillende identiteitsbewijzen en de echtheidskenmerken zijn soms complex. Daarom is het handmatig controleren lastig en tijdrovend. Mensen kunnen snel van uiterlijk veranderen en dan is het soms moeilijk vast te stellen of de persoon bij het document hoort. Met id-burger en de automatische gezichtsvergelijking wordt dat nu gemakkelijker.

Meer nieuws