Open Monumentendag 9 september 2018

Dinsdag 24 juli 2018

Overzicht van de open monumenten in Bernheze

Nistelrode

Molen Windlust, Molenerf 1

9 september, 11.00 tot 17.00 uur

Het vak van molenaar staat op de lijst van Immaterieel Erfgoed van UNESCO! De trotse molenaars staan klaar om iedereen te ontvangen. Er is speciale aandacht voor: Brood Een Goed Verhaal. Niet alleen de kringloop van het graan wordt in beeld gebracht. Je kunt ook kennismaken met diverse soorten granen en broden uit Europa, zelf graan malen en het verschil ervaren tussen volkorenmeel en bloem door zelf te ‘builen’. Verder kun je proeven van een Europese pannenkoek en kinderen mogen een kaiserbrötchen bakken! De molen is te bezichtigen en er zijn diverse kinderspelen, waaronder meelzakwerpen.
De koffie/thee en ranja staan klaar.

Vorstenbosch

Molen Windlust, Kerkstraat 22

9 september, 11.00 tot 17.00 uur

Onder in de molen is een fotopresentatie van diverse molens in Europa. Onder het genot van een kopje koffie, thee of fris kun je de foto’s bekijken. De molen is als monument te bezichtigen maar de molenaar geeft ook rondleidingen in en om de molen. Boven in de kap draait het in 2018 gerestaureerde bovenwiel uit 1723.
Proef eens de Vorstenbossche Molenaer kruidenbitter! De kruikjes zijn te koop op de molen of bij de lokale dagwinkel.
Facebook

Heeswijk-Dinther

Kasteel Heeswijk, Kasteel 4

9 september: 11.00 tot 17.00 uur

Topmonument van Europese allure

Op Open Monumentendag ontdek je op Kasteel Heeswijk de rijkdom van de monumentenbouw. Zo is er een speurtocht met het geheim van de smid. Vaklieden leggen je uit hoe zij monumenten restaureren. In het kasteel vind je kostbare meubelen en decoratie uit verre landen. In de kasteeltuin zijn Italiaanse marmeren tuinbeelden geplaatst. Aan en in het kasteel vind je overal beeldhouwwerken en houtsnijwerk. Er zijn gebrandschilderde ramen en op de daken liggen dakleien en geglazuurde dakpannen. In heel Brabant zijn er monumenten gebouwd met zulke dure materialen. Denk maar eens aan de vele kerken, raadhuizen en kastelen. Dit kasteel is niet voor niets ‘Kasteel van Brabant’, een van de vier topmonumenten van onze provincie, samen met de Sint Janskathedraal, de Grote Kerk van Breda en het Markiezenhof in Bergen op Zoom.
www.kasteelheeswijk.com  Facebook Instagram

Abdij van Berne, Abdijstraat 49

10 september 2017, 11.00 tot 17.00 uur

De Abdij van Berne heeft een enorm rijke historie die zelfs teruggaat naar het jaar 1134. Daarmee is de Norbertijner abdij de oudste nog bestaande kloosterorde van Nederland. Vanaf de beginjaren van de orde werd er al bier gebrouwen en op de huidige abdij in Heeswijk was er een brouwhuis vanaf 1634. De Abdij van Berne opent op 9 september haar deuren en presenteert haar stichter de heilige Norbertus die een echte Europeaan was, al in de 12e eeuw! Hij doorkruiste Europa om overal mensen met elkaar te verzoenen. De machthebbers sprak hij aan, de ‘kleine luiden’ kregen zijn aandacht.
De abdij is van binnen te bezichtigen vanaf 14.00 uur. Om 18.00 uur bidt de abdijgemeenschap het avondgebed, de vespers.
www.abdijvanberne.nl Facebook @AbdijvanBerne

Meierijsche Museumboerderij (in samenwerking met Heemkundekring ‘De Wojstap’), Meerstraat 28

9 september 2017, 12.00 tot 17.00 uur

Dit jaar brengt de museumboerderij tijdens Open Monumentendag Polen en de Polen in beeld. De dag begint om 11.00 uur met een openluchtmis in het Nederlands en het Pools. Er is toeristische informatie met foldermateriaal, films en info over het alledaagse leven in Polen. Heemkundekring ‘De Wojstap’ verzorgt weer een prachtige fototentoonstelling. Het terras, met gezellige ‘live’ muziek is open voor een Pools of Nederlands drankje en hapje. Bakkers bakken speciaal voor deze gelegenheid extra lekker brood. In het museum laten de gidsen zien dat in 1900 het boerenleven in Polen niet zo veel verschilde van dat in Nederland. In de interessante ‘historische groentetuin’ vertellen tuinmannen en - vrouwen over de ‘bijna vergeten groenten’ die er groeien.  www.museumboerderij.nl  Facebook Twitter

De Kilsdonkse Molen, Kilsdonkseweg 4-6

8 en 9 september, 11.00 tot 17.00 uur

Molens met een gecombineerde aandrijving, zogenaamde ‘watervluchtmolens’ komen niet meer voor in Nederland en zijn ook in het buitenland uiterst zeldzaam. De oliemolen heeft een, voor Noord-Brabant, zeldzame dubbele inrichting die wijst op een grote productiecapaciteit. De combinatie van deze elementen maakt het complex uniek op internationale schaal.
Na gedegen onderzoek blijkt dat vele verschillende materialen die in de molen nodig waren voor de bouw niet alleen uit Nederland komen, maar ook uit vele landen van Europa. En dan is de verbinding gemaakt…
Probeert u zich eens voor te stellen hoe, eeuwen geleden, de stenen waarmee de molen werd opgebouwd naar Heeswijk-Dinther moesten komen? Deze ‘IJsselsteentjes’ kwamen van de Hollandse IJssel en werden per schip rond 1840 aangevoerd. In 1875 werden de houten roeden vervangen door ijzeren, die geklonken zijn door gebroeders Pot uit Kinderdijk.
Maar dan gaan we ook over de grens…de maalstenen (blauwe stenen) komen uit de Eifel in Duitsland. De stenen waar de assen op liggen zijn gemaakt van Arduin en komen uit Wallonië. In de oliemolen komen de zware stenen van de Kollergang uit Frankrijk. Deze zijn van graniet en wegen 2500 kg per steen. In de korenmolen is de belangrijkste as, genaamd de Koningsspil, gemaakt uit een Franse eik. Ook de slagbank en wentelas in de oliemolen zijn gemaakt uit een Franse eik.
Op 9 september kunt u genieten van een muzikale rondreis door Europa met medewerking van muziekgezelschappen.

Fluisterboot

De Fluitsterboot maakt de verbinding mogelijk tussen twee topmonumenten, de Kilsdonkse Molen en Kasteel Heeswijk, over de prachtig meanderende Aa. Voor de aanleg van de Zuid-Willemsvaart rond 1825 was dit een belangrijke vaarweg tussen Helmond en Den Bosch. Voor vaartijden zie website van de Kilsdonkse Molen.
www.kilsdonksemolen.nl  Facebook @Kilsdonkse

Heesch

No61 - 't Oude Raadhuis (in samenwerking met Heemkundekring ‘De Elf Rotten’), 't Dorp 61 Heesch

11.00 - 17.00 uur

Het Oude Raadhuis Heesch (No61) is een rijksmonument uit 1838, waar voorheen het gemeentebestuur zetelde. Het pand is in 1939 – 1940 verbouwd en uitgebreid naar ontwerp van de architecten A.J. Kropholler en P.G. Elemans.
De raadzaal is nog intact en wordt onder andere gebruikt als trouwlocatie, voor exposities of lezingen. Op Open Monumentendag is er een expositie van Heemkundekring 'De Elf Rotten'.  De rest van het pand is in gebruik als kantoorruimte en keuken voor het naastgelegen Depot. Natuurlijk staat er een lekkere kop koffie klaar en serveren wij onze huisgemaakte appeltaart en worstenbroodjes.
Onder in het Oude Raadhuis is een restaurant gevestigd waar je heerlijk kunt borrelen, lunchen of eten.
www.no61.nl  Facebook

Meer nieuws