Werkzaamheden Plein 1969

Woensdag 24 oktober 2018

Er is veel verandering te zien op het Plein 1969 in Heeswijk-Dinther. We voeren de werkzaamheden in fases uit. De planning is dat het project in februari 2019 afgerond is.

Markt tijdelijk op andere plaats

Als we aan het plein beginnen verplaatsen we de markt naar de nieuwe rijbaan voor de oude Coop en op de parkeerplaatsen voor Etos, Sterrin, Amon en Van Soest & Partners. De marktdag blijft op vrijdag.

Parkeren

Een deel van de markt staat tijdens de werkzaamheden aan het plein op de parkeerplaatsen voor winkels of appartementen. Dit betekent dat u hier op de vrijdagen van 6.00 tot 14.00 uur niet kunt parkeren. Alternatieve parkeerplaatsen zijn: Raadhuisplaza, Hoofdstraat of Sint Servatiusstraat. Voor ondernemers is het belangrijk om te weten dat er op vrijdagen tussen 6.00 en 14.00 uur geen bevoorrading mogelijk is.

Werkzaamheden februari klaar

Het plein is waarschijnlijk in februari 2019 klaar. Namens de marktondernemers vragen wij uw begrip voor mogelijke overlast. Met vragen kunt u bellen met het  Klantcontactcentrum van de gemeente, telefoon 14 0412 of mailen naar gemeente@bernheze.org.

Kunstwerk

U ziet op het plein ook al een begin van de bouw van het kunstwerk Brutalist Arcadia van Jeroen Doorenweerd. Het ontwerp van Jeroen Doorenweerd is in overleg met de inwoners van Heeswijk-Dinther, Stichting dertien hectare en Actief burgerschap gekozen.

Kunstwerk Brutalist Arcadië

Stichting dertien hectare heeft kunstenaars uitgedaagd om een toekomstbeeld te schetsen voor Plein 1969. Dat hoefde niet haalbaar te zijn als het maar uitdagend was. De inwoners konden erover stemmen en kozen het ontwerp van Jeroen Doorenweerd.

Praktische en budgettaire overwegingen maakten dat het oorspronkelijke stuk kleiner en dichter bij de grond is, maar niet minder interessant. Er komt een betonnen sculptuur, een ruige vrije vorm van 9 bij 4 meter en ongeveer 50 cm hoog. Beton met natuursteen. Er worden ook grote stukken natuursteen in verwerkt, onder andere stenen die nu nog in de bestrating liggen. Er komen planten in en je kunt er op zitten. Maar Doorenweerd heeft ook een aantal zitelementen ontworpen. Deze zijn heel strak en transparant. De combinatie geeft een groot contrast.

Over Brutalist Arcadia zegt Jeroen Doorenweerd het volgende:

"Sinds een aantal jaren werk ik aan een serie werken onder de noemer 'Brutalist Arcadia'.

Arcadië of Arcadia is een utopisch land vol bloemen, fruit en bossen, helder water, vogelzang en een eeuwige zomer. Al in de klassieke oudheid maakten deze elementen deel uit van een ideaallandschap dat er ooit geweest zou zijn in een verloren Gouden Tijd aan het begin van de geschiedenis van de mensheid.

De term 'brutalisme' is afgeleid van het Franse béton brut, of 'ruw beton'. Brutalisme is een stroming binnen de architectuur van het modernisme in de jaren 50 tot en met de jaren 70. Het brutalisme is een schatkamer van extreme vormentaal en extreme associaties. Direct, aards en zonder compromissen. Veel bekritiseerd als onmenselijk door zijn onbarmhartige schaal, vormen als vuistslagen en ruw kaal beton.
'Brutalist Arcadia' als titel is ironisch en uitdagend. Het lijkt een dubbele onmogelijkheid. Arcadië bestaat niet echt, zeker niet in Nederland. En natuur en hardcore betonmodernisme lijken onverenigbaar. Heel interessant dus om daar toch vorm aan te geven.

In mijn sculpturen in de serie Brutalist Arcadië zijn natuur en cultuur niet tegengesteld, maar elkaar versterkend. De natuurlijke materialen (zand, grind) waaruit het beton is opgebouwd zijn zichtbaar, vitaal als onderdeel van het beeld. Natuurstenen (eigenlijk ook groot tot heel groot grind) maken er vaak onderdeel van uit. Sommige werken worden gemaakt in een flexibele rubberen mal. Daardoor krijgt het beton een vreemde sensuele lichamelijkheid. De werken zijn ambachtelijk gemaakt, zwaar fysiek handwerk, soms letterlijk met bloed, zweet en tranen. De kleinere beelden maak ik in mijn atelier. Grote werken worden op locatie gemaakt.

Het is zeker zo dat een werk dat op deze ambachtelijke manier is gemaakt een grote meerwaarde heeft ten opzichte van een industrieel prefab vervaardigd object. Er is in de openbare ruimte een groot gemis ontstaan aan persoonlijk ambachtelijk handschrift. Alles wordt op dezelfde manier ontworpen: programma van eisen, concept, 3d model, werktekening, constructie. Een eigenaardig object waarin materiaalgevoeligheid en handschrift volgens een onnavolgbaar 'programma van ongerijmdheid' lijkt te zijn ontstaan is dan een verademing.

De sculpturen hebben een functie die zich specifiek verhoudt tot de landschappelijke of stedelijke context. Plantenbak, landschap, zitbank met uitzicht. Ieder werk is een ambachtelijk handgemaakte sculptuur, speciaal voor een bepaalde situatie bedoeld. Ze zijn sterk associatief. Uitbundige organische vormen, sensualiteit, overgroeide ruïnes, landschappen waar je ooit geweest bent of zou willen zijn. Een gevoel van reizen, van vakantie, van vrijheid."

Meer nieuws