Telefoonstoring 09-07-2019

Er is een storing met ons telefoonnummer 14 0412. Als u ons wilt bellen, gebruik dan het telefoonnummer 0412 - 45 88 88. Deze melding verdwijnt als de storing is opgelost. Onze excuses voor het ongemak.

Meer bloemen voor meer insecten

Maandag 24 juni 2019

Het gaat niet goed met de bijen en andere insecten. Wereldwijd neemt de populatie schrikbarend af. Tijd voor ingrijpen dus. Bernheze treft maatregelen, maar doet dat niet alleen!

… in de bermen
Om insecten te helpen past de gemeente het maaibeheer aan waardoor het aantal bloemen in de bermen toeneemt. Op enkele plekken zijn bloemen ingezaaid om dat proces te versnellen. Meer biodiversiteit betekent een betere balans in de natuur en minder overlast voor mensen!
IVN Bernheze houdt de ontwikkeling van een aantal gemeentelijke bermen al jaren in de gaten. Leuk om te melden is dat er in 2018 weer 15 nieuwe soorten werden aangetroffen. Daar zijn we dus best trots op. We hopen dat deze trend zich door de extra inspanningen door gaat zetten. 

… op de landbouwgronden
Ook op landbouwgronden liggen veel kansen. Daarom heeft de gemeente haar pachtbeleid aangepast. In 2018 werden voor het eerst bloemrijke randen verplicht op enkele percelen. Dat heeft tot mooie resultaten geleid. In 2019 hebben we op meer plekken bloemrijke randen aangelegd. IVN Bernheze, de Wageningen Universiteit en Kenniscentrum EIS (verbonden aan Naturalis) volgen dit project op de voet. De randen die vorig jaar zijn ingezaaid zijn mooi opnieuw opgekomen. Het werk van de boeren mag gezien worden. Daarom zijn de randen nu voorzien van kleurrijke borden.

Wat kunt u zelf doen?

Al deze inspanningen blijven niet onopgemerkt. Voorjaar 2019 werd Bernheze uitgeroepen tot Bijvriendelijke gemeente. Kijkt u eens op www.nederlandzoemt.nl. U vindt daar allerlei weetjes over wilde bijen, wat u zelf voor ze kunt doen en een pagina speciaal voor kinderen.

Bezoek de locaties

Wilt u eens gaan kijken? Bezoek dan de volgende locaties:

Meer nieuws