Telefoonstoring 09-07-2019

Er is een storing met ons telefoonnummer 14 0412. Als u ons wilt bellen, gebruik dan het telefoonnummer 0412 - 45 88 88. Deze melding verdwijnt als de storing is opgelost. Onze excuses voor het ongemak.

Onthulling informatiepanelen Dynamische landschappen Bernheze

Vrijdag 5 juli 2019

Op 2 juli 2019 werd het project Dynamische landschappen Bernheze afgesloten door informatiepanelen te onthullen. Deze informatiepanelen staan langs de oude routes die de verbinding vormen tussen de dorpen en de Maashorst, plaatselijk ook wel 'driften' genoemd. Ze geven de passant informatie over de lokale historie, het landschap en de natuurwaarden. Wethouder van Boekel onthulde samen met vrijwilligers de eerste twee borden.

Tijdens een rondwandeling werden nog vier borden bezocht. Toen bleek ook weer de passie van de partijen die hieraan hebben meegewerkt. Marcel van Dooren, ontwerper van de routes, lichtte toe hoe hij op het concept met de stapstenen is gekomen: al sinds mensenheugenis lopen mensen en dieren veel op en neer tussen de Maashorst en de omliggende dorpen. In de betonnen platen onder de informatiepanelen zien we dan ook sporen van (post-)koetsen, soldatenlaarzen, boerenklompen, honden die de herder vergezellen, en natuurlijk heel veel dieren.

Pieter van de Meer van Dorsclub de Stofvreters vertelde vol trots over de spelt die nu op de graanakker langs de A50 groeit, en de bloemenrand die zich daar weer fraai ontwikkelt. Bij de graanakker staan ook informatiepanelen over de geschiedenis: het vliegveld dat daar in de tweede wereldoorlog lag, en het enorme legertentenkamp dat er in de Franse tijd heeft gestaan. Hans Pennings van Heemkunderkring De Elf Rotten kon daar enthousiast over vertellen.

Dit project werd ontwikkeld in het kader van het programma Landschappen van Allure van de provincie. De gemeente was initiatiefnemer en vrijwilligers van IVN Bernheze, heemkundekringen en Dorsclub hebben bijgedragen aan de inhoud van de borden. Daarom werden de ver-schillende vrijwilligers aan het einde van de rondgang getrakteerd op koffie met gebak.

Foto's van de onhulling vindt u op onze Facebookpagina

Meer nieuws