Telefoonstoring 09-07-2019

Er is een storing met ons telefoonnummer 14 0412. Als u ons wilt bellen, gebruik dan het telefoonnummer 0412 - 45 88 88. Deze melding verdwijnt als de storing is opgelost. Onze excuses voor het ongemak.

15 september 2019 Open Monumentendag

Woensdag 10 juli 2019

Thema: Plekken van Plezier!

Het complete programma van Open Monumentendag vindt u op www.omd.nl.

Nistelrode

Molen Windlust, Molenerf 1, 15 september, 11.00 tot 17.00 uur

Standerdmolen Windlust in Nistelrode behoort tot een van de oudste en meest bijzondere monumenten van de gemeente. In de molen organiseren we de volgende activiteiten:

  • proeverij van door de molenaars gebakken pannenkoeken, zowel traditioneel en anders met uitleg en recepten;
  • workshop volgen of deelnemen aan het vlechten met wilgentenen en pitriet;
  • kinderspelen op de Molenberg met o.a. meelzak werpen, repen, bus en steltlopen;
  • hoe maak je kaas? In beeld en met proeverij;
  • elk vol uur rondleidingen met uitleg in de molen door de molenaars;
  • een gezellig terras met koffie , thee en ranja onder het genot van gezellige Brabantse muziek.

Vorstenbosch

Molen Windlust, Kerkstraat 22, 15 september, 11.00 tot 17.00 uur

Een plek van plezier, dat was het vroeger absoluut niet in een molen. Het was vooral heel hard werken en sjouwen. Vanaf 1972 worden de meeste molens beheerd door vrijwillige molenaars. Veel molens draaien onbelast. Op andere molens wordt er nog gemalen, voor consumptie of voor veevoer. De vrijwillige molenaars draaien en malen nu met heel veel plezier en passie op de molen. Ze geven rondleidingen aan iedereen die de molen bezoekt.  Ze vertellen de geschiedenis  van de molen en hoe het maalproces in zijn werk gaat.

Vanaf de Open Monumentendag is er een primeur op de molen in Vorstenbosch! Er staat een klein korenmolentje dat wordt aangedreven door een fiets. Dit molentje heeft tijdens de oorlog dienst gedaan in de buurtschap de Magriet in Helvoirt voor het ‘stiekem’ malen van tarwe tot meel dat nodig was voor het bakken van brood.  Het molentje is geschonken aan de molen Windlust in Vorstenbosch.
De molenaar heeft het molentje eigenhandig gerestaureerd met de fiets als aandrijving. U kunt plaatsnemen op het zadel en trappen om de molen aan te drijven en met plezier van graan meel te maken.

Heeswijk-Dinther

Kasteel Heeswijk, Kasteel 4, 15 september: 11.00 tot 17.00 uur

Kasteel Heeswijk staat op Open Monumentendag in het teken van de historische adellijke dans. Vanuit Groningen komt de hofdansvereniging Plaisir Courtois om de hele dag te dansen en te flaneren. Drie perioden worden gepresenteerd.

  • In de zestiende eeuw was het kasteel nog een woonhuis van de hoge Brabantse adel. Deze edellieden en hun dames dansten in rijke kostuums en deden bijvoorbeeld een krachtige zwaarddans.
  • In de achttiende eeuw, de pruikentijd, was het kasteel een buitenhuis van de Bossche burgemeestersfamilie Speelman. Hoepelrokken en gepoederde pruiken gaven de toon aan. Er werden menuetten gedanst.
  • Ten slotte is er de negentiende eeuw, de tijd van walsen en polka’s. De nieuwe familie die het kasteel zo verfraaide, de baronnen Van den Bogaerde van Terbrugge, droegen plechtig zwart en hoge boorden. De dames kleedden zich voor het bal in lange galajurken.

De dansers van Plaisir Courtois begeven zich tussen het publiek en kunnen alles vertellen over hun kostuums, de geheimen van de waaiertaal en natuurlijk de bijzondere dansen die bij elke periode horen. Ze dansen in de Salon en Ridderzaal.
Het Haydn Orkest Kasteel Heeswijk geeft gedurende de hele dag concerten in de Wapenzaal. Dirigent Jos de Hoon weet over de diverse componisten boeiende feiten te vertellen.
www.kasteelheeswijk.com 
Volg het kasteel op Facebook of Instagram

Meierijsche Museumboerderij (in samenwerking met Heemkundekring ‘De Wojstap’), Meerstraat 28, 15 september: 11.00 tot 17.00 uur

De feesten rondom de bevrijding en de vele herinnerings- en herdenkingsfeesten daarna, worden in beeld gebracht via een interessante fotoreportage over 'herdenken', gemaakt door Heemkundevereniging 'De Wojstap'. Na de middag keren de evacués, gevlucht voor het oorlogsgeweld, gezeten op karren vol huisraad, terug in de boerderij. Onze bakkers bakken in een op hout gestookte oven  het 'bevrijdingsworstenbroodje', te proeven en te koop; er worden manden gevlochten, klompen gemaakt en springtouwen 'geslagen'. De tabaksplanten in den hof zijn het decor voor uitleg over roken en pruimen in de Tweede Wereldoorlog toen de aanvoer van tabak vanuit Amerika door de Duitsers verhinderd werd. Ook de typische oorlogsplanten- en groenten die in den hof groeien worden getoond. Het  Juinders Koor zorgt voor een lekker stukske muziek en op het gezellige en overdekte terras verveel je je nooit!
www.museumboerderij.nl.
Volg de Meierijsche Museumboerderij op Facebook of Twitter.

Smederij Thomassen, Abdijstraat 45 15 september: 11.00 tot 17.00 uur

Op de kruising van de Abdijstraat, Lariestraat en Meerstraat bevindt zich een voormalige smederij. Op deze plek beoefent al meer dan 250 jaar een smid zijn beroep. Binnen is de werkplaats nog helemaal compleet: alle gereedschappen zijn aanwezig en de indeling is nog net als vroeger.
Het woonhuis dateert uit ongeveer 1890. In 1916 nam Marinus Thomassen uit Aarle-Rixtel het bedrijf over en sinds die tijd is de smederij in de familie gebleven en staat bekend als Smederij Thomassen. ('De Smis')
De smederij was een ontmoetingsplaats voor de dorpsbewoners. Tijdens het wachten werden hier de laatste nieuwtjes besproken. Op Open Monumentendag kunt u een kijkje nemen in de smederij, waar een echte smid demonstraties geeft hoe het ging in vroeger tijden. U kunt het oude authentieke interieur  en de gereedschappen bewonderen en er is een film waarin de werkzaamheden van de smid worden vertoond.

De Kilsdonkse Molen, Kilsdonkseweg 4-6, 15 september, 11.00 tot 17.00 uur

Eigenlijk was er in vroeger tijden maar weinig plezier op de molen. Er moest vreselijk hard gewerkt worden om de kost te verdienen. Maar het was natuurlijk wel een ontmoetingsplaats voor de boeren die hun graan kwamen brengen. En dan werden de mooiste ware en onware verhalen verteld. De Kilsdonkse Molen heeft het ‘plezier’ naar zich toegetrokken door het prachtige bezoekerscentrum, wat nu een echte ontmoetingsplek is geworden. En dan de fluisterboot, waarop je met veel plezier kunt genieten van een tocht over de Aa. En speciaal voor de Open Monumentendagen voert een aantal vrijwilligers een wagenspel op. Het is een bekend stuk van Bredero: ’De Klucht van de Meulenaer’.
www.kilsdonksemolen.nl 
Volg de Kilsdonkse molen op Facebook

Heesch

Jachtslot De Berkt (in samenwerking met Heemkundekring De Elf Rotten), Kasteellaan 1, Heesch, 15 september, 11.00 tot 17.00 uur

Op Landgoed De Berkt staat tijdens Open Monumentendag vermaak in de vorm van theater, muziek, kunst en spel centraal. Bezoekers kunnen meedoen aan een levend ganzenbordspel en maken in 63 staties kennis met allerlei vormen van plezier. Per 6 staties kan men deelnemen aan of kennismaken met een overkoepelende activiteit zoals een herberg, een koor of nostalgie. Tijdens de open dag zijn er lezingen over het thema, er is een beeldenexpositie in de prachtige tuin en u kunt genieten van muziek. Er wordt koffie en thee geschonken en het souterrain van het kasteel is opengesteld. Het programma wordt aangeboden door Jachtslot De Berkt in samenwerking met Heemkundekring ‘De Elf Rotten’.

Meer nieuws