Telefoonstoring 28-01-2021

Let op!Door een telefoonstoring zijn wij op dit moment helaas niet goed bereikbaar. Probeer het later nog eens of vul het terugbelformulier in.

Onafhankelijk onderzoek naar proces statushouder

Donderdag 14 mei 2020

Het onderzoeksbureau Necker van Naem gaat in opdracht van de gemeente Bernheze een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar het proces van huisvesten en begeleiden van statushouders in Bernheze. De aanleiding voor dit onafhankelijk onderzoek is de dood van Rik van de Rakt, de 18-jarige jongen uit Nistelrode die op 19 april door een steekincident in Oss om het leven kwam. De verdachte is een statushouder uit Heesch.

Burgemeester Marieke Moorman: “Wij zijn enorm geschrokken van de dood van Rik. We horen veel vragen uit de samenleving hoe dit heeft kunnen gebeuren. De gemeente heeft deze vragen ook en wil hier graag antwoorden op. Daarom kiezen we ervoor om aanvullend op het strafrechtelijk onderzoek ook een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar het proces van huisvesten en ondersteuning van deze statushouder.”

In dit onderzoek wordt gekeken naar het proces waar de gemeente verantwoordelijk voor is. Dat is vanaf het moment dat de vluchteling een verblijfsvergunning heeft gekregen en aan de gemeente is overgedragen. Met dit onderzoek wil de gemeente inzicht krijgen of de gemeente goed is voorbereid en ingericht op de opvang en ondersteuning van statushouders. Of dat aanvullende maatregelen nodig zijn.

De planning is om de resultaten voor de zomervakantie te presenteren.

Meer nieuws