Opvang mensen uit Oekraïne

Door de oorlog in Oekraïne zijn veel mensen op de vlucht geslagen. Een deel daarvan wordt in Nederland opgevangen, zo ook in Bernheze. Per gemeente is er naar rato een verdeling gemaakt hoeveel mensen uit Oekraïne worden opgevangen. Deze mensen worden verspreid over de kernen van de gemeente opgevangen op locaties die veelal in eigendom zijn van de gemeente.

Na zorgvuldige afweging met de omwonenden heeft het College B&W besloten om de verblijfsduur van de crisisnoodopvang in Heeswijk- Dinther te verlengen tot 1 oktober 2024. Daarbij wordt voor de bewoners van de crisisnoodopvang die verhuizen naar een reguliere plek in de gemeente Bernheze gebruik gemaakt van een uitlooptermijn tot maximaal 31 december 2024.

Voor vragen of opmerkingen kunt u een e-mail sturen naar oekraine@bernheze.org.

Crisisnoodopvang Heeswijk-Dinther

Op een gemeentelijk perceel aan de Zandkant in Heeswijk-Dinther is er een crisisnoodopvangplek voor 200 mensen uit Oekraïne. Dat heeft het college besloten na een dringende oproep van staatssecretaris Van der Burg aan alle gemeenten om extra opvangplekken te realiseren. De woonunits en paviljoens zijn geschikt om tijdens de wintermaanden in te verblijven.

Crisisnoodopvang Heeswijk-Dinther Luchtfoto Crisisnoodopvang Heeswijk-Dinther

Vraag en antwoord

We hebben een aantal categorieën waar we antwoord geven op veel gestelde vragen.

Algemeen

Wie worden er gehuisvest in de crisisopvang?

De opvang is bedoeld voor mensen uit Oekraïne die zijn gevlucht voor het oorlogsgeweld. De samenstelling bestaat uit een mix van gezinnen met kinderen, stelletjes of alleenreizenden.

Wie zijn er nog meer op de locatie?

Op locatie zijn er naast bewoners ook andere personen aanwezig zoals beveiliging en dagcoördinatoren. Daarnaast zijn er spreekuren met ONS Welzijn en vluchtelingenwerk. Ook zijn er regelmatig vrijwilligers.

Tot wanneer is de locatie geopend?

Na zorgvuldige afweging met de omwonenden heeft het College B&W besloten om de verblijfsduur van de crisisnoodopvang in Heeswijk- Dinther te verlengen tot 1 oktober 2024. Daarbij wordt voor de bewoners van de crisisnoodopvang die verhuizen naar een reguliere plek in de gemeente Bernheze gebruik gemaakt van een uitlooptermijn tot maximaal 31 december 2024.

Over de locatie

Waar ligt de locatie precies?

Het is een gemeentelijk perceel gelegen aan de Zandkant 6c in Heeswijk-Dinther.

Hoe is de locatie ingericht?

Er zijn woonunits waar vier personen in kunnen wonen. Elke woonunit is voorzien van verwarming, verlichting, twee stapelbedden en een tafel met stoelen. Daarnaast zijn er 5 woonunits voor mindervaliden ingericht. Deze zijn in de buurt van het toegankelijke sanitair gebouwd. Er is beveiliging en een EHBO-post bij de ingang. Er zijn twee paviljoens op het terrein. Eén dient als ontspanningsruimte en in het andere paviljoen kunnen bewoners gezamenlijk eten. Er is extra verlichting aangebracht voor de donkere maanden.

Wat is het telefoonnummer van de locatie?

Er is een centraal telefoonnummer 085 - 008 40 40.

Zijn woonunits en paviljoens niet te koud tijdens de wintermaanden?

De woonunits en paviljoens zijn geschikt voor gebruik tijdens de wintermaanden met onder meer verwarming. De woonunits zijn – zoals het woord al aangeeft – bedoeld om in te wonen/slapen. De paviljoens zijn gezamenlijke ruimten waar mensen kunnen verblijven, bijvoorbeeld om te eten, televisie te kijken etc.

Hoe zit het met medische zorg?

Huisartsenpraktijk Heilaren verleend medische zorg. Er is op locatie een ruimte ingericht voor de huisarts. Voor de tandarts is een tandartsenpraktijk in Den Bosch het eerste aanspreekpunt voor de bewoners.

Worden er maaltijden verzorgd?

De lokale cateraar Stanserhorn verzorgt de maaltijden in de vorm van een buffet. Dit geldt zowel voor ontbijt, warm eten tussen de middag en de avondmaaltijd. Tussen de maaltijden door zal de cateraar fruit aanbieden. Koffie/thee/water is onbeperkt aanwezig. Dat betekent dat men 24/7 kan eten en drinken.

Veiligheid

Er is 24/7 beveiliging aanwezig op de opvanglocatie in Heeswijk-Dinther. Incidenten zullen in eerste lijn door de beveiliging opgepakt worden. In tweede instantie roept de beveiliging de hulp van de politie in. Om de locatie is een schutting geplaatst en er is extra verlichting aangebracht voor een veilige leefomgeving.

Hoe zit het met toezicht? En wat als er overlast is?

Op de locatie is elke dag een dagcoördinator aanwezig. Deze persoon is het aanspreekpunt voor de bewoners en ook voor de mensen uit de omgeving. Er is een centraal telefoonnummer 085 - 008 40 40, dat omwonenden kunnen bellen als ze vragen of opmerkingen hebben. Daarnaast wordt er over de eigendommen van alle betrokkenen gewaakt met camera’s op en rond het terrein.

Deze mensen leggen tijdelijk extra druk op voorzieningen als zorg en onderwijs. Wordt dat allemaal wel meegewogen?

Deze mensen hebben recht op alle voorzieningen die u ook heeft. Het gaat immers om een tijdelijke situatie. Hoe de medische zorg is geregeld kunt u lezen bij zorg.

Komen er asielzoekers als de mensen uit Oekraïne weg zijn?

Dit is een tijdelijke locatie voor de crisisnoodopvang voor mensen uit Oekraïne. De woonunits en paviljoens zijn bedoeld voor tijdelijke huisvesting, daarna wordt het terrein weer leeggehaald.

Spullen en initiatieven

Ik wil hulp bieden, wat is mogelijk en waar moet ik zijn?

We hebben geen spullen voor de locatie nodig. Daarom raden wij u aan om spullen die u niet meer nodig heeft te schenken aan de reguliere organisatie in onze gemeente. Zoals de Kringloop in Heesch.

Kan ik als inwoner of ondernemer ook iets doen om deze mensen te helpen?

Er zijn verschillende manieren van hulp. Maar misschien kunnen onze lokale ondernemers ook iets betekenen voor deze mensen. Hiervoor kunt u zich melden via het email oekraine@bernheze.org.

Hebben de mensen wel een vorm van vervoer (een fiets desnoods) om zich binnen Heeswijk-Dinther (of Bernheze) te verplaatsen?

Een deel van de bewoners heeft eigen vervoer. Het parkeerterrein is daarop berekend. Ook zijn er fietsen beschikbaar voor de bewoners om te gebruiken. Wie eventueel kan helpen op dit punt, wordt van harte uitgenodigd om zich te melden via e-mail oekraine@bernheze.org.