Statement voorzitters Veiligheidsregio's Brabant

Woensdag 22 april 2020

Beste Brabanders,

Waarschijnlijk hebt u met ons naar de woorden van de minister-president geluisterd. Een boodschap die voor alle Brabanders veel betekent. De coronacrisis blijft veel van ons als samenleving vragen. Van u als inwoner, en ook van bedrijven, organisaties en stichtingen. Samen geven wij steeds meer vorm aan de 1,5 meter samenleving, die nodig is om de verspreiding van dit virus een halt toe te roepen. De cijfers geven ons een heel voorzichtig optimistisch beeld. Maar daarin schuilt gevaar. Want we zijn er nog niet. De belasting van de ziekenhuizen is nog steeds bovengemiddeld hoog. De mate waarin het virus zich verspreidt, is nog niet voldoende ingeperkt. Daarom moeten we doorzetten, daarom moeten we volhouden. En daarom worden de maatregelen mondjesmaat versoepeld. Het merendeel blijf onverkort van kracht. Maar er zijn wel veranderingen.

Wat verandert er wel? De minister-president kondigde aan dat het basisonderwijs en de kinderopvang op maandag 11 mei weer open gaan. Wat betreft het voortgezet onderwijs worden scholen gevraagd na te denken over ‘1,5 meter onderwijs’ vanaf 1 juni. Jongeren tot 12 jaar mogen in groepsverband gaan sporten zonder 1,5 meter afstand. Jongeren tussen 12 jaar en 18 jaar mogen gaan sporten mits ze 1,5 meter afstand bewaren. Sportscholen blijven gesloten. En tot slot worden de maatregelen die niet versoepeld worden, tot en met 19 mei verlengd. De termijn voor vergunningsplichtige evenementen wordt verlengd tot 1 september.

Als voorzitters van de Veiligheidsregio’s in Noord-Brabant zagen wij de afgelopen dagen een toename van activiteiten. Er waren meer mensen op straat, er waren files, er was drukte. We snappen dat een aantal van u snakt naar iets meer bewegingsvrijheid. Wij snappen dat u het moeilijk  vindt om op afstand van uw kwetsbare geliefden te blijven. Het is ook lastig. Voor ieder op zijn of haar eigen manier. Er komt meer bewegingsvrijheid met name voor de jeugd, dat vinden wij belangrijk. Daarnaast blijft de oproep: blijft u alstublieft de inmiddels bekende regels volgen. Blijf zoveel mogelijk thuis. Als u naar buiten moet voor een boodschap of een frisse neus wilt halen of om uw kinderen naar school te brengen, houd dan 1,5 meter afstand van anderen.

Beste Brabanders, wij zijn ongelooflijk trots op jullie. De stroom aan creatieve ideeën om elkaar te bemoedigen en te ondersteunen, lijkt onuitputtelijk. Initiatieven als zingen bij het verzorgingshuis tot enorme schenkingen van de grote en kleine bedrijven die onze provincie rijk is; het is hartverwarmend om te zien hoe wij er ook in deze tijd voor elkaar zijn. Op zijn Brabants!

Zoals gezegd, we zijn er nog niet. Het verlaten van de intelligente lockdown gaat langere tijd duren. Het gaat stapsgewijs, onderbouwd door feiten, cijfers, onderzoek en kennis van deskundigen. Elke keer een paar weken vooruitkijkend. Dat vraagt om geduld, om een lange adem. Samen zijn we gekomen tot waar we nu staan en zo gaan we ook verder. Samen gaat het ons lukken om het virus te verslaan. Hou vol.

Jack Mikkers - voorzitter Veiligheidsregio Brabant Noord
John Jorritsma - voorzitter Veiligheidsregio Brabant Zuidoost
Theo Weterings - voorzitter Veiligheidsregio Midden West Brabant

Meer nieuws