Wethouder Rien Wijdeven: "Wat is wijsheid?"

Maandag 4 mei 2020

Ik vraag mezelf af hoe we over 5 jaar terug kijken naar deze bizarre ‘Corona’ tijd waarin we nu leven. De trieste en emotionele verhalen van de nabestaanden van overledenen uit Bernheze in de TV-uitzending Kruispunt van maandag 20 april jl, houden mij nog steeds bezig.

Maar maken we nu wel de juiste keuzes? Over 5 jaren weten we het. Dan is het zeker dat er nu ook verkeerde besluiten zijn genomen. De gezondheid staat nu voorop en daarvoor wordt een groot sociaal offer gevraagd van ons allemaal. Maar hoe lang houden wij dit vol, ook financieel en economisch gezien? De schuldenlast van de overheden neemt fors toe en zal toch een keer terugbetaald moeten worden. De rekening wordt verlegd naar de toekomst. Daarom zullen binnenkort de teugels toch verder losgelaten moeten worden. Anders is dit niet meer op te brengen, zowel sociaal als economisch. De gevolgen daarvan moeten we dan ook maar gaan aanvaarden.

Er worden nu allerlei ad-hoc regelingen de lucht ingeschoten om mensen van een inkomen te blijven voorzien. Dat is allemaal niet meer nodig als we over 5 jaar een gegarandeerd basisinkomen hebben voor iedereen. Dat biedt rust en zekerheid, zeker in een periode van crisis zoals nu. Wereldwijd zijn er al experimenten gehouden en is bewezen dat het werkt: minder ongelijkheid, minder armoede, een sterke vereenvoudiging van sociale zekerheid en belastingen, lagere gezondheidskosten en zelfs economische groei. Kortom, iets om nu al over na te denken.

Rien Wijdeven
Wethouder

Meer nieuws