Mobiele Hulpbrigade HDL

Maandag 18 mei 2020

Voor een luisterend oor en praktische ondersteuning werd door een aantal welzijnsorganisaties in maart de handen inéén geslagen en de Mobiele Hulpbrigade HDL opgericht. Op de zoektocht naar vrijwilligers reageerden ontzettend veel mensen. Inmiddels zijn er een aantal matches tussen hulpvragers en gevers en ontstond zodoende een ‘maatjesproject’. Er kan nog steeds een beroep gedaan worden op de Mobiele Hulpbrigade en hoewel het tijdelijk zou zijn, wordt ondertussen nagedacht over een mogelijk vervolg.

Teammanager Ondersteuning Thuis Jolanda Verstegen en Teammanager Welzijn Sanne Kivits beiden werkzaam bij Laverhof namen in maart het initiatief om samen met de plaatselijke afdeling van De Zonnebloem, het Lichtpunt, de KBO van Heeswijk en Dinther, SamenSterk en hun eigen organisatie, een Mobiele Hulpbrigade in het leven te roepen. “We realiseerden ons dat er veel zelfstandig wonende mensen waren die hulp nodig hadden. In overleg met andere (welzijns)organisaties hebben we voorgesteld de krachten te bundelen en met een Mobiele Hulpbrigade iedereen met een hulpvraag tegemoet te komen”, aldus Sanne opgewekt. Het voorstel werd niet alleen door de benaderde organisaties enthousiast omarmd. Er reageerden nagenoeg 60 vrijwilligers op de tamtam die online stevig beroerd werd en opriep om zich te melden als vrijwilliger.

Een flyer waarin de dienst kenbaar werd gemaakt en door deze vrijwilligers lokaal huis aan huis verspreid werd deed de rest. “Daarmee kwamen ook de eerste hulpvragen binnen”, blikt Sanne terug. Deze variëren van een luisterend oor, het doen van een boodschap, licht huishoudelijk werk en meer. Ze komen binnen via een opgezette telefonische hulpdienst die op werkdagen van 09.30 uur tot 17.00 uur te bereiken is. Tien vrijwilligers beantwoorden een dagdeel de telefoon. Afhankelijk van wat nodig is en de urgentie gaan zij of zelf aan de slag met de hulpvraag of schakelen een andere vrijwilliger in. Een van die vrijwilligers is Jacques Worms. “We werken met een vragenlijst die ook gebruikt wordt door (andere) hulpdiensten. Bij het doornemen hiervan ontstaat vanzelf een beeld wat nodig is om iemand te helpen en de urgentie”, vertelt hij om toe te voegen: “Ik ben een aantal keren in actie gekomen en het geeft voldoening om iemand vooruit te helpen.”

De hulpvragen variëren van een luisterend oor, kleine eenmalige maar ook geregelde klusjes zoals het aan de weg zetten van de vuilcontainer. “In een aantal gevallen hebben mensen samen afspraken gemaakt en zo is een maatjesproject ontstaan. Dat is heel leuk”, stelt Sanne. De Mobiele Hulpbrigade bestaat uit vrijwilligers in allerlei leeftijdsgroepen. Die zijn niet alleen ingezet bij individuele hulpvragen, maar ook actief geweest met het bezorgen van kaartjes en het bloemetje namens Ali B enige tijd geleden. Een aantal van hen zijn intussen weer aan het werk. Zij zijn niet meer actief betrokken, maar hebben wel aangegeven dat als het nodig is, er een beroep op hen kan worden gedaan. In overleg met andere welzijnsorganisaties wordt inmiddels nagedacht over een mogelijk vervolg. Sanne: “Het zou mooi zijn als dit ook na corona tijd een vervolg krijgt en mensen met een hulpvraag geholpen worden.”

Aanvullende informatie

De Mobiele Hulpbrigade is op werkdagen te bereiken van 9.30 tot 17.00 uur via: 06-82696134.
Mensen die vrijwilliger willen worden mogen zich melden via: sanne.kivits@laverhof.nl

Meer nieuws