Column burgemeester Moorman: De meeste mensen deugen

Maandag 25 mei 2020

Eindelijk heb ik de tijd gevonden om het veelgeprezen ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman te lezen. Bregman is historicus en gebruikt ook inzichten uit de psychologie, biologie en economie om zijn meeslepende boek te schrijven. Hij ontkracht de mythe dat mensen van nature egoïstisch, paniekerig of agressief zijn. Sterker nog; hij betoogt dat in noodgevallen het beste in mensen naar boven komt.

De Coronacrisis laat zien dat Bregman gelijk heeft. Op wat doorgeslagen hamsterwoede in het begin na, kunnen we zeggen dat we ons in deze uitzonderlijke tijd van onze beste kant laten zien. We hebben goed gehoor gegeven aan de oproepen om zoveel mogelijk thuis te blijven, geen handen te schudden en afstand te houden. Bovendien zag ik heel veel zorg en hulp voor kwetsbaren, grote waardering en betrokkenheid bij elkaar en heel veel initiatieven om er op een andere manier toch het beste van te maken.

Vanaf 1 juni gaan we een nieuwe fase in. We krijgen gelukkig weer wat meer ruimte, bijvoorbeeld om op het terras te zitten, naar een bioscoop of museum te gaan, gebruik te maken van het openbaar vervoer en weer naar de middelbare school te mogen. Het is fijn om na zoveel weken van sociale onthouding weer eens wat te kunnen ontspannen. Ga dat vooral doen, maar gebruik daarbij wel het gezonde verstand.

De afgelopen maanden hebben laten zien hoe kwetsbaar we zijn en hoe het virus onzichtbaar en genadeloos kan toeslaan. Ik moet er niet aan denken dat we zoiets nog eens mee moeten maken. Wees daarom niet te nonchalant. Geniet van de ruimte die ons wordt gegund, maar houd de anderhalve meter afstand in acht, blijf thuis bij klachten en vermijd drukte. Ik weet zeker dat we die eigen verantwoordelijkheid kunnen dragen. Omdat de meeste mensen deugen, ook in Bernheze.

Meer nieuws