Plakstrips tegen eikenprocessierups: gebruik ze niet

Maandag 25 mei 2020

In de strijd tegen de eikenprocessierups nemen sommige mensen eigen maatregelen zoals het omwikkelen van bomen met plastic folie of het aanbrengen van plakstrips. Wij vragen onze inwoners dringend om dit niet doen en de folie weg te halen.

Folie aanbrengen helpt niet

Het heeft geen zin om bomen met plastic folie te omwikkelen. Het kan zelfs schadelijk zijn. De rupsen lopen namelijk zonder moeite over het plastic heen. In sommige gevallen gebruiken ze het plastic zelfs als ‘aanknopingspunt’ om een nest te bouwen. Daar komt bij dat het plastic kan losraken en in het milieu belandt.

Plakstrips schadelijk

Plakstrips kunnen zelfs zorgen voor méér overlast, wanneer de processie verstoord wordt en de rupsen gestrest raken. De rupsen schieten dan hun brandharen af, die verwaaien in de omgeving. De strips zijn ook schadelijk voor de rest van het milieu, omdat veel andere insecten, maar ook vogels en vleermuizen erop vast komen te zitten.

Ziet u een nest eikenprocessierupsen, dan kunt u dat melden via het online formulier.

Meer informatie over de rupsen en de manier waarop de gemeente ze bestrijdt.

Meer nieuws