Burgemeester Moorman: "Keer het tij"

Maandag 5 oktober 2020

Ik heb afgelopen zomer vurig gehoopt dat ik deze column niet te hoefde te schrijven. Het Coronavirus leek toen behoorlijk onder controle en we genoten - met beperkingen - van onze hervonden vrijheid. De horeca had weer wat klandizie, de zorg kwam op adem en de middelbare scholieren mochten weer gewoon op school les gaan volgen.

Ik hoopte dat we het normale leven in het najaar weer konden oppakken, dat we konden dromen van leuke dingen en dat de tweede golf zou uitblijven. Maar dat blijkt ijdele hoop te zijn geweest. De tweede golf is een feit: besmettingen lopen op, ziekenhuisopnames van mensen met Corona stijgen en de druk op de reguliere zorg neemt toe. Gelukkig (nog) niet met de heftigheid zoals we die in het voorjaar zagen, maar er is heel veel reden voor alertheid.

En daarom schrijf ik deze column toch. Om wederom een beroep op u te doen. Ik vraag u opnieuw om de maatregelen in acht te nemen: houd afstand, vermijd drukte, werk zoveel als mogelijk thuis, laat u testen bij klachten en was uw handen regelmatig. En ik adviseer u dringend om een mondkapje te dragen als u boodschappen doet, een boek leent in de bibliotheek of ons gemeentehuis bezoekt. Baat het niet dan schaadt het niet.

Ik realiseer me heel goed dat er met de nieuwe maatregelen weer een groot beroep wordt gedaan op uw uithoudingsvermogen. Ook ik baal ervan dat ik thuis maximaal drie mensen mag ontvangen, m’n zoons niet kan zien voetballen en om tien uur ‘s avonds het restaurant moet verlaten. En nog vervelender is het dat we weer stevige beperkingen moeten opleggen aan bruiloften en uitvaarten. Dat zijn juist de momenten dat je verlangt naar samen.

Toch hoop ik dat u de forse stappen terug kunt opbrengen. Zodat we het virus met elkaar eronder krijgen. De komende tijd herdenken we in Nederland en Bernheze de slachtoffers van de eerste besmettingsgolf. Ik hoop van harte dat we zo’n herdenking niet vaker hoeven te doen.  Laten we daarom samen het tij keren.

Burgemeester Marieke Moorman

Meer nieuws