Burgemeester Moorman: "Mee op pad"

Donderdag 26 november 2020

Ik werk nog steeds zoveel mogelijk thuis en af en toe in het gemeentehuis. Mijn leven speelt zich daardoor voornamelijk af in de digitale wereld, met oortjes in. De meeste mensen spreek ik dus via een beeldscherm. Dat gaat prima, maar begint wel wat te vervelen. Ik was dan ook heel blij dat ik vorige week op pad kon met mensen die hun werk buiten de deur doen.

Zo stapte ik in de auto van één van onze gemeentelijke BOA’s. Hij en z’n collega’s werken zich al maanden een slag in de rondte om toe te zien op het naleven van de coronamaatregelen. Die naleving gaat over het algemeen best goed in Bernheze. Dat bleek ook toen we op de markt in Heeswijk-Dinther waren. De kramen staan er verder uit elkaar en mensen houden goed afstand. De marktkooplui merken wel dat ouderen minder naar de markt komen, maar ze willen desondanks niet klagen.

Van de markt reden we, via een kijkje en een praatje op De Wildhorst, door naar Vorstenbosch. Even aanleggen bij het café-restaurant van twee jonge uitbaters. Anderhalf jaar geleden maakten ze een succesvolle start, maar nu worden ze dus flink getroffen door de noodgedwongen sluiting. Ze zitten niet bij de pakken neer en zoeken telkens creatief naar alternatieven om de tent toch een beetje draaiende te houden. ‘Dat hoort bij ondernemerschap’, vertelden ze me. Wat een optimisme, daar heb ik grote bewondering voor.

Eerder in de week mocht ik mee met de ouderenadviseur van Ons Welzijn. Een hartelijke, open en betrokken dame. Samen met haar bezocht ik enkele oudere echtparen en alleenstaanden. Zij redden zich veelal best in deze coronatijd, maar toch is extra hulp en aandacht gewenst. Want eenzaamheid ligt op de loer als je partner is overleden of dementeert. Of er komt minder bezoek, omdat andere ouderen uit voorzorg ook de deur niet uitgaan. En activiteiten van bijvoorbeeld de KBO liggen vanwege alle beperkingen deels stil. Iemands wereld kan dan snel kleiner worden.

Ik kijk me plezier terug op deze twee ‘uitstapjes’. Ze maken nog maar weer eens duidelijk: houd vol, heb aandacht voor elkaar en steun onze lokale ondernemers.

Meer nieuws