Burgemeester Moorman: "Kalender"

Donderdag 24 december 2020

Jaarlijks koop ik de Grote Nederlandse Kunstkalender. Het is een imposant ding: maar liefst drie kilo eigentijdse Nederlandse kunst. Elke dag een ander werk, van zowel gerenommeerde kunstenaars als van aanstormend talent. De kalender biedt een podium aan 365 designers, grafisch vormgevers, illustratoren, dichters, schrijvers, modeontwerpers, fotografen en architecten.

De kalender hangt in mijn kantoor in het gemeentehuis. Iedere ochtend scheur ik de nieuwe dag tegemoet en laat me verrassen door een prikkelende, ontroeren-de, vrolijke, afstotende, mooie of sombere pagina. Kunst zoals kunst is bedoeld.

Vorig jaar greep ik mis. Ik was veel te laat met bestellen; de kalender 2020 was uitverkocht. Het wilde maar niet wennen, die eerste weken van dit jaar: een lege plek aan de muur en geen ochtendritueel meer.

Het heeft zo moeten zijn. Geen vertrouwde kalender in een jaar waarin toch alles anders dan anders was. Bovendien ben ik vanwege de lockdowns zo weinig op kantoor geweest, dat er van blaadjes scheuren weinig terecht zou zijn gekomen.

De kalender voor 2021 heb ik alweer weken in huis. Ik verheug me erop ‘m straks op te hangen. Als teken van hoop. Met ieder blaadje dat ik dan dagelijks afscheur komt het leven zoals we dat kennen misschien weer wat dichterbij. En laten we de ellende van het afgelopen jaar stapje voor stapje achter ons.

Ik wens u fijne feestdagen en een heel gezond en gelukkig nieuwjaar. Wees lief voor elkaar en houd vol.

Meer nieuws