Column Burgemeester: Museumboerderij

Donderdag 21 oktober 2021

"Tijdens de Monumentendag afgelopen september was ik er nog; bij de Meierijsche Museumboerderij. Het was een zonovergoten dag en met plezier bekeek ik de nieuwste tentoonstelling ‘Poffers, hoeden en petten en een damescorsetje’. Daarna een rondje door de moestuin, kijkje in de grote ondergrondse opslagruimte en een brood - gebakken in de houtgestookte oven - gekocht. Zoals altijd voelde ik me er welkom, niet in de laatste plaats vanwege al die hartelijke en betrokken vrijwilligers. Er was die dag geen vuiltje aan de lucht.

Hoe anders was dat toen in de nacht van zondag 10 oktober het bezoekerscentrum van de museumboerderij volledig door brand werd verwoest. Een drama. De aanblik van het gebouw in puin, zwartgeblakerd, met het riet van het dak in grote hopen er omheen, deed me pijn aan de ogen.

Gelukkig was de brandweer in staat om te voorkomen dat de brand oversloeg naar de andere gebouwen. Een zeer schrale troost. Maar toch moet het museum voorlopig nog sluiten. Dat is een zware dobber. Na de sluiting vanwege de Coronapandemie nu dit weer. Het zit niet mee. Ook niet voor de diverse schoolklassen die hun bezoek aan de museumboerderij zullen moeten uitstellen. Ik herinner me nog goed hoe destijds m’n jongste zoon (toen in groep 6) trots thuiskwam met een zakje zelfgemalen pannenkoekenmeel. In het project Jet en Jan had hij geleerd hoe zwaar het leven vroeger was, zonder wasmachine, internet en kraan. Een leuk en nuttig bezoek.

Ik gun de basisschoolleerlingen en alle andere bezoekers dat ze snel weer een kijkje kunnen nemen in de Meierijsche Museumboerderij. Aan de veerkracht en vastberadenheid van bestuur en vrijwilligers zal dat zeker niet liggen. Ik wens hen veel sterkte met de doorstart."

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten