NK Tegelwippen maakt plaats voor groen

Maandag 30 mei 2022

Door het hele land wipt heel Holland tegels! Dat kan tot eind oktober 2022. Bernheze doet ook mee. Gemeenten strijden tegen elkaar: wie wipt de meeste tegels? Alle inwoners van Nederland kunnen zelf aan de slag met de tegels in hun (gevel)tuin!

Waarom een NK Tegelwippen?

Uit het recente onderzoek blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger zijn dan gedacht. Het is niet alleen zaak dat de CO2-uitstoot drastisch aangepakt wordt, maar ook dat we ons fundamenteel aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. We moeten het samen doen, op grote én kleine schaal.

Meer dan de helft van grotere steden zijn ‘versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Ook Bernheze heeft straten die versteend zijn. In particuliere voor- en achtertuinen liggen daar de kansen voor het oprapen.

Wie kan er mee doen?

Iedereen kan meedoen! Zorg wel dat de tegels die u wipt van uzelf zijn. Ga niet zomaar in de openbare ruimte een plein wippen. Heeft u geen tuin? Denk eens aan een geveltuin.

Wat is de bedoeling

Heeft u tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze op, dan worden ze bij de ‘Tegelteller’ van uw gemeente opgeteld waardoor u mee wipt voor de nationale Tegelteller. Wilt u weten welk groen u het beste kunt planten? Lees dan de tuintips op de website van NK-Tegelwippen!

Gemeente en bewoners samen aan de slag

Het NK Tegelwippen stimuleert gemeenten om, samen met bewoners, effectief te vergroenen. Bovendien draagt het initiatief bij aan de bewustwording van het effect van vergroening. Geveltuinen, bloemperken en tuinen met beplanting - in plaats van stenen - zorgen voor betere afwatering, een lagere temperatuur tijdens hittegolven en meer biodiversiteit. Bovendien is een groene leefomgeving goed voor onze gemoedstoestand.

Gratis inleveren van tegels bij de Milieustraat

Op de milieustraat in Heeswijk-Dinther staat een container waar inwoners tegels gratis kunnen inleveren.

Wat moet u doen om gratis tegels te kunnen inleveren?

  • Aanmelden op de website van het NK- Tegelwippen
  • Uitprinten van de bevestigingsmail van het NK-Tegelwippen en deze meenemen naar de milieustraat in Heeswijk-Dinther.
  • Bij binnenkomst deze bevestigingsmail tonen aan een medewerker.
  • Geen bevestigingsmail ontvangen? Neem dan contact op met info@nk-tegelwippen.nl
  • Breng alleen tegels mee en geen ander afval, zoals zand of (tuin)aarde.
  • Stort de tegels in de daarvoor bestemde container.

Op deze manier maken we Nederland meer klimaatbestendig. Wie doet mee?

Kijk voor meer informatie op de website NK-tegelwippen.

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten