Column Burgemeester: Eldorado

Donderdag 23 juni 2022

"De eerste viel me niet echt op, de tweede ook niet. Ik fietste er afgelopen weekend in alle vroegte achteloos aan voorbij. Maar toen ik er daarna nog zeker twintig meer zag, over een lengte van zo’n drie kilometer in de berm van de parallelweg langs de A59, viel het kwartje. De vuilniszakken met potgrond waren zeker niet afkomstig van iemand die als hobby geraniums kweekt. Die zakken moeten er de nacht ervoor gedumpt zijn. Door iemand die van de restanten van een hennepkwekerij af moest. Een crimineel die geen zin had in lastige vragen als hij die zakken bij de milieustraat zou afgeven.

Het toeval wou dat ik datzelfde weekend een masterclass over ondermijnende criminaliteit aan startende gemeenteraadsleden gaf. Daar kon ik dit voorval goed gebruiken. Het illustreert ‘dat je het pas gaat zien als je het doorhebt’, om met Johan Cruijff te spreken. Ik drukte de raadsleden op het hart om niet naïef te zijn, alert te zijn op niet-pluis-signalen en hun inwoners op te roepen om dit soort zaken te melden.

In Brabant en Bernheze gaan we al jaren de strijd aan tegen de onderwereld. Dat doen we samen: overheden, politie, belastingdienst, openbaar ministerie. Omdat we willen dat onze omgeving veilig is en criminelen geen kans krijgen om de bovenwereld binnen te dringen. Het buitengebied van Bernheze heeft onze bijzondere aandacht. We kennen er de verhalen over drugslabs in schuren, dumpingen in de bossen. Daar treden we tegen op.

Ook maken we inwoners weerbaar en bewust van ondermijnende criminaliteit, op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met de muziekvoorstelling Eldorado, in het tweede weekend van juli. Het is een opgewekt stuk over een boerenfamilie die de uitdagingen van het leven op het Brabantse platteland in 2022 ervaart. Over de problemen van de boeren, over de leegstand die oprukt en de gevaren die daardoor ontstaan. In het stuk zien we de crimineel, de boer, zijn familie en de overheid. De voorstelling laat -op soms hilarische wijze- zien hoe verwevenheid tussen onder- en bovenwereld ontstaat en hoe dicht ondermijning ons allen op de huid zit.

Ik ontmoet u graag bij één van de drie openluchtvoorstellingen, bij de familie Kanters in Loosbroek. Kijk voor informatie en kaarten op eldorado2022.nl"

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten