Column Burgemeester: Nour

Donderdag 28 juli 2022

"Ze kwam naast me zitten en tikte me zachtjes op m’n arm. Een meisje van een jaar of zes. Halflange krullen, mooie donkere ogen in een lief gezicht. Ze liet me haar pop zien en een doosje kindermake-up. De pop was al onderhanden genomen en nu gebaarde ze dat ik aan de beurt was. Ik kreeg wat vegen rode rouge op m’n wangen en een likje blauwe oogschaduw. Daarna wees ze naar zichzelf: ‘Nour’. Ik deed hetzelfde en koos voor het internationaal meer gangbare ‘Maria’. Ze lachte en huppelde weg, op zoek naar speelkameraadjes van haar eigen leeftijd.

De ontmoeting met Nour was een tijdje geleden, toen ik als vrijwilliger een dagdeel werkte in de crisisnoodopvang van de gemeente Maashorst. Op een tijdelijke locatie in ’t Oventje worden tot medio augustus zo’n 150 asielzoekers opgevangen. Het is bittere noodzaak, omdat alle andere vaste opvanglocaties in Nederland vol zijn en ook het aanmeldcentrum in Ter Apel overloopt.

Voordat Nour in ’t Oventje terecht kwam, had ze al drie weken met al die andere vluchtelingen in een sporthal in Loon op Zand doorgebracht en daarvoor drie weken in een voormalige bibliotheek in Terneuzen. Op deze locatie zou ze ook drie weken blijven, maar de gemeente Maashorst heeft besloten de opvang met vier weken te verlengen. Dat is zeer te prijzen. Het geeft even wat lucht en rust voor deze groep vluchtelingen.

Rond het middaguur zit m’n dienst in de crisisnoodopvang er op. Wij van de ochtendploeg dragen onze taken over aan de nieuwe groep vrijwilligers voor de middag. Ik doe m’n hesje uit, badge af en loop richting uitgang. Ik kruis een groepje meisjes dat met stepjes en fietsjes rondjes rijdt op het terrein. Eén van hen zwaait; het is Nour. Ik zwaai vrolijk terug, maar stap toch met zwaar gemoed de auto in, terug naar huis. Wat zal Nour’s volgende bestemming straks zijn? Welk perspectief is er voor haar? Hoe ziet haar toekomst er uit? Wanneer mag ze naar school, heeft ze een vertrouwde omgeving, slaapt ze in een eigen bed?

Genoeg om over na te denken, deze zomer en daarna. Ik wens u een fijne vakantie."

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten