Wel of niet in het riool?

Maandag 21 november 2022

De gemeente Bernheze beschikt over ruim 400 kilometer riolering en bijna 800 gemalen groot en klein om het (afval)water te verpompen naar de afvalwaterzuiveringen. Het riool is net een groot apparaat. Als we het verkeerd gebruiken, gaan er dingen mis. Het is goed om te weten wat je mag doorspoelen in de wc, gootsteen of afvoerputje. En wat er mis kan gaan als je andere dingen doorspoelt.

Eigenlijk is het heel simpel. Alleen de drie p’s mogen in het toilet: plas, poep en wc-papier.
Vochtige wegwerpdoekjes zoals baby-, meubel-, vloer-, sanitair- make-up, ramen-, huidverzorging-, multipurpose en kindergezichtsdoekjes mogen niet door de riolering worden gespoeld. Vanuit het huis stroomt ook je (af)waswater het riool in via de gootsteen, de wastafel en het doucheputje. Vloeibare voedingsmiddelen (behalve olie en vet) mag je doorspoelen, vaste voedingsmiddelen moeten in de GFT-bak.

In Bernheze komt het regelmatig voor dat er toch verboden dingen in het riool terecht komen, met name vet en vochtige doekjes veroorzaken verstoppingen en schade aan pompen en de riolering met alle gevolgen van dien. Ben dus voorzichtig met wat je door het riool spoelt!

Regenwater willen we tegenwoordig zoveel mogelijk in de tuin verwerken, dit is goed voor je tuin en helpt in het op peil houden van de grondwaterstand en tegen het verdrogen van je tuin. Wist je dat je ook subsidie kan krijgen bij het waterschap als je regenwater afkoppelt en dit verwerkt in je tuin?

Ik denk dat het mooi is om er als plaatje “advertentie alle thema`s” bij te doen, deze is te downloaden via onderstaande link.

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten