Collegecolumn: Gezien worden

Maandag 26 juni 2023

Iedereen wil gezien, of gehoord worden. Dat iemand je snapt. Dat iemand erkent wat je voelt of wat je meegemaakt hebt. Voor mij is dat een belangrijke voorwaarde voor een waardig bestaan. Dit geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor onze jeugd. Zij zitten nog vol in hun ontwikkeling en juist het gezien worden is zo ontzettend belangrijk.

Nu hoeft dat voor de één niet hetzelfde te betekenen als voor de ander. Maar er is zeker een groep jongeren dat baat heeft bij een omgeving waarin dat ‘gezien worden’ toch wat makkelijker te organiseren is. Dat de school waarop ze zitten, bijvoorbeeld, geen kolos is met duizenden leerlingen. Maar wel een klein en overzichtelijk gebouw, met enkele honderden leerlingen.

Kleinschalig onderwijs heeft bestaansrecht

Nu zijn er niet veel van dat soort kleinschalige scholen meer. Maar in Bernheze zijn we daar toevallig wél goed in. Bernrode in Heeswijk-Dinther, en Het Hooghuis in Heesch. De één een gymnasium, de ander een mavo. Beiden succesvolle scholen die een veilige leeromgeving bieden voor leerlingen, waarin ze daadwerkelijk gezien worden. En in goede samenwerking met de gemeente en anderen. Sinds dit schooljaar is in Heesch jongerenwerk ook aanwezig op de school, naar ieders tevredenheid. Maar dat deze scholen goed zijn in wat ze doen wordt ook bewezen door het feit dat ze niet alleen leerlingen uit onze eigen gemeente aantrekken, maar soms ook (ver) daarbuiten. Ik vind dat knap!

Dit moeten we wat mij betreft koesteren. Als gemeente, maar ook als gemeenschap, moeten we toch willen dat voor alle jongeren en kinderen naar een school kunnen waar ze echt op hun plek zitten? Waar ze gezien worden? En ook al zit ik in dit geval, met jullie, niet direct aan de knoppen – want hier gaat echt de school zelf over – toch vind ik het belangrijk om te laten zien dat we ons inzetten voor het behoud van een middelbare school. Kleinschalig onderwijs hééft bestaansrecht. De scholen in Bernheze zijn daar goed in. Laten we dat koesteren!

Maarten Everling

Wethouder Positieve gezondheid, zorg en natuur

(foto in overzicht: Wim Roefs)

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten