Collegecolumn: Kortsluiting

Woensdag 5 juli 2023

In het kader van de energietransitie zijn wij bezig met een enorme verbouwing van ons energiesysteem in Nederland. We moeten van het gas af en alles wordt elektrisch. Dit kan onder andere door zelf energie op te wekken met zon en wind, de aanschaf van warmtepompen en de aanschaf van elektrische auto’s met bijbehorende laadpalen. Onze inwoners en bedrijven zijn daarin goed op weg. Bernheze is in Brabant een van de koplopers op het gebied van energieopwekking met zon op dak. Maar dit alles gaat nu wel erg snel. Zo snel zelfs dat onze netwerkbedrijven dit tempo niet meer kunnen bijbenen. 

De nieuwe realiteit is, dat er nu geen ruimte is op het netwerk voor bedrijven die willen verduurzamen, uitbreiden of zich hier willen vestigen. Voor particulieren en kleine aansluitingen heeft het gebrek aan transportcapaciteit tot op heden nog geen consequenties, maar voor hoe lang?

Leveringszekerheid

Minister Jetten erkent nu dat dit congestieprobleem ons tot het eind van dit decennium blijft achtervolgen. En daar ben ik het mee eens, er is kortsluiting ontstaan. De opwek van duurzame energie via zon en wind kan niet, omdat teruglevering niet mogelijk is. Doordat we zelf fors meer stroom gaan gebruiken en terugleveren, gaat ook dit consequenties hebben voor het huidige net. De kans bestaat dat bestaande netwerken in onze dorpen en wijken moeten worden verzwaard om leveringszekerheid te garanderen. En tenslotte, als de vraag toeneemt en het aanbod blijft gelijk, dan gaat het economisch principe gelden, met prijsstijgingen als gevolg.

Oplossingen

Dit alles beschouwend, kun je de vraag stellen hoe doordacht dit alles is geweest. Van het gas af is een nobel streven, maar bij de besluitvorming hierover is in mijn ogen voorbijgegaan aan de consequenties hiervan. De hiervoor benodigde randvoorwaardelijke uitbreiding van netwerk en capaciteit had eerst moeten gebeuren, zodat de problemen die we nu hebben, waren voorkomen. Maar goed, het is zoals het is. Dat betekent wel dat overheid en netwerkbedrijven zich nu echt gezamenlijk moeten inzetten om met doordachte oplossingen te komen voor de korte, maar ook voor de lange termijn. Anders lopen we helemaal vast.

Rien Wijdeven

Wethouder Duurzaamheid, economie en vastgoed

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten