Collegecolumn: Veteranendag 2023

Dinsdag 18 juli 2023

Het is een jaarlijks evenement dat altijd weer een diepe indruk achterlaat bij degenen die erbij aanwezig zijn: de Veteranendag. Het is een eerbetoon aan alle mensen die zich sinds de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet in dienst van de vrede; nu en in het verleden. Op 26 juni was de landelijke Veteranendag in Den Haag, waar maar liefst 90.000 bezoekers bij aanwezig waren. In Bernheze hebben we onze eigen veteranen geëerd op woensdag 28 juni met een samenkomst in het Airborne museum in Oosterbeek. Vooral het feit dat een aantal veteranen heeft meegedacht over de invulling van het programma deze dag vind ik zeer waardevol.

Airborne museum

Eerst hebben we een bezoek gebracht aan het Airborne museum. Bij de rondleiding door een gids kregen we aan de hand van de unieke collectiestukken een beeld van wat zich heeft afgespeeld bij de Slag om Arnhem in 1944. Bij de gezamenlijke lunch heb ik de veteranen namens alle inwoners bedankt voor hun bijdrage aan vrede, vrijheid en veiligheid. Voor velen van ons lijkt het bijna een vanzelfsprekendheid. Maar met de oorlog in de Oekraïne in ons achterhoofd – en op vele andere plekken in de wereld – weten we dat het niet zo vanzelfsprekend is. Ik heb met veel interesse geluisterd naar de verhalen van onze eigen veteranen en de inzet die zij plegen en hebben gepleegd op de meest uiteenlopende plekken. Aansluitend hebben we nog een bezoek gebracht aan de Airborne begraafplaats.

Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid

Als burgemeester kijk ik terug op een geslaagde dag waarbij ik veel enthousiaste mensen heb ontmoet en hun indrukwekkende verhalen heb mogen horen. Wat mij betreft krijgt deze Bernhezer Veteranendag in 2024 een vervolg. Want veteranen verdienen een eerbetoon voor hun inzet. Daarnaast het is voor ons, niet-veteranen, een reminder dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is en ook nooit zal worden.

Antoine Walraven,
Waarnemend burgemeester Bernheze

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten