Zondag 10 september Open Monumentendag in Bernheze

Dinsdag 22 augustus 2023

Op zondag 10 september is het weer de jaarlijkse Open Monumentendag. Het thema dit jaar is ‘Levend Erfgoed’. U kunt in gemeente Bernheze 10 monumenten gratis bezoeken. Bij veel monumenten is iets extra's te zien of te doen, zoals rondleidingen, toneelvoorstellingen, exposities en live muziek.

Opengestele monumenten

Er zijn 10 monumenten gratis te bezoeken:
de Eijnderic in Heesch,
de Meierijsche Museumboerderij in Heeswijk-Dinther,
kasteel Heeswijk in Heeswijk-Dinther,
de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther
de Kilsdonkse molen in Heeswijk-Dinther,
de Protestantse kerk in Heeswijk-Dinther,
de Sint-Antonius van Paduakerk in Loosbroek,
molen Windlust in Nistelrode
natuurcentrum De Maashorst in Nistelrode
molen Windlust in Vorstenbosch.

Gratis busexcursies

Nieuw in de gemeente Bernheze zijn twee gratis busexcursies. Deze rijdt op zondag 10 september om 10.00 uur en 13.30 uur naar verschillende monumenten in de gemeente. In de bus is een gids aanwezig. ’s-Ochtens is dat erfgoedwethouder Marius Tielemans, in de middag streekhistoricus Henk Buijks. Er wordt onderweg bij twee monumenten gestopt voor een rondleiding. U dient vooraf te reserveren indien u mee wilt met een busexcursie.

Busexcursie zondagochtend

De busexcursie op zondagochtend om 10.00 uur gaat naar de Sint-Antonius van Paduakerk in Loosbroek en de Meierijsche Museumboerderij in Heeswijk-Dinther. Aan het einde van deze busexcursie kunnen deelnemers uitstappen bij de Eijnderic in Heesch.

Busexcursie zondagmiddag

De middagbus gaat op zondag 10 september om 13.30 uur naar de protestantse kerk in Dinther en de Kilsdonkse molen in Heeswijk-Dinther. Het start- en eindpunt van de bussen is de parkeerplaats voor het gemeentehuis in Heesch, De Misse 6.

Reserveren voor busexcursie

Reserveren kan bij het Stadsarchief Oss via e-mail informatie@stadsarchiefoss.nl, of door te bellen op dinsdag, woensdag of donderdag tussen 10.00 uur en 17.00 uur naar telefoonnummer 0412 842 010. Meer info op de website van openmonumentendag.

Geocaching en fietsroute

Ook is er geocaching (zoektocht) langs vijf monumenten die een link hebben met levend erfgoed. Verder is er een folder met twee fietsroutes, van in totaal 64 kilometer, langs de monumenten. Eén fietsroute gaat door Heesch en Nistelrode, de andere door Heeswijk-Dinther, Loosbroek en Vorstenbosch. Beide fietsroutes zijn met elkaar verbonden. De folder met fietsroutes is verkrijgbaar bij de deelnemende monumenten en de bibliotheken in de gemeente. Meer informatie op de website van openmonumentendag.

Meer informatie

De folder met het uitgebreide aanbod is op te halen bij de bibliotheken in de gemeente Bernheze en binnenkort ook bij veel van de deelnemende monumenten. Een overzicht van alle deelnemende monumenten zijn te vinden op de website van openmonumentendag.

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten