Collegecolumn: Naar een groener Bernheze

Woensdag 30 augustus 2023

Op het moment dat ik deze column schrijf, loopt de vakantieperiode op zijn einde. Iedereen komt terug met leuke verhalen over activiteiten in een mooie omgeving. Als we op vakantie gaan, is het prettig om mooi weer te hebben. Dit jaar was het best wisselend. Periodes van warm en droog weer werden afgewisseld met periodes van veel regen. Want laten we eerlijk zijn: op vakantie willen we vooral mooi weer.

Toch merk ik dat als je bij warm weer een stad bezoekt, je vaak op zoek gaat naar de parken en een groene omgeving. Schaduw en wat lagere temperaturen zijn dan meer dan welkom. Bij de nieuwsuitzendingen vallen twee extremen op: de vele bosbranden in onder meer Zuid-Europa en de overstromingen in Slovenië en Noorwegen als gevolg van regenperiodes met extreem veel water. Met de inrichting van zowel de centra als het buitengebied wil je rekening houden met deze effecten: tijdig water afvoeren bij veel regen, maar ook voldoende vasthouden zodat je bij droogte geen last krijgt van verdrogingsverschijnselen. De hittekaart van Nederland maakt immers duidelijk dat er in onze steden en dorpen veel versteend is waardoor de gevoelstemperatuur aardig kan oplopen in de zomer. Hittestress is een risico voor onze gezondheid en dat willen we zoveel mogelijk voorkomen.

Groene Gezonde Structuren

Op dit moment zijn we bestuurlijk druk bezig met het vaststellen van de nieuwe Omgevingsvisie. Een van de onderdelen is hoe we op termijn invulling geven aan het groen in onze omgeving. We denken dat de zogeheten Groene Gezonde Structuren een bijdrage leveren aan het verbeteren van onze gezondheid. Groene Gezonde Structuren (GGS) zijn aantrekkelijke wandel- en fietsroutes in een gezonde en groen-blauwe omgeving. Plekken waar we elkaar ontmoeten en tot rust komen. Voldoende groen is ook nog eens een stimulans om meer te bewegen: wandelen en fietsen in een mooie omgeving. Bernheze is gelukkig een groene gemeente waar het prettig wonen is, maar de vraag is waar en hoe het nog beter kan. Via samenbernheze.nl is het mogelijk om ook uw mening daarover te geven!

Meer groen in het centrum

Bij groen denken we vaak aan het buitengebied. Maar het is zeker zo belangrijk om aandacht te hebben voor voldoende groen in het centrum. Net voor de zomer heeft de gemeenteraad akkoord gegeven om een half miljoen te investeren in meer groen en wateropvang in het centrum. Het mooie is dat de plannen in de verschillende kernen zijn ontwikkeld mét en dóór ondernemers en inwoners. Voor de toekomst smaakt deze opzet zeker naar meer.

Marius Tielemans,
Wethouder Werk en Inkomen, Mobiliteit en Sport

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten