Gemeente Bernheze plaatst 1KZ1E J3-plaquettes op bankjes

Woensdag 6 september 2023

Op zondag 10 september 2023 is het World Suïcide Prevention Day. Een dag waarop we stilstaan bij de mensen die zijn overleden door suïcide, bij mensen die een poging hebben overleefd en bij iedereen die door suïcide is geraakt. Gemiddeld overlijden er per dag 5 mensen aan suïcide. Dat zijn 1.825 mensen per jaar.

World Suïcide Prevention Day

De World Suïcide Prevention Day is een mooi moment om als gemeente Bernheze aandacht te geven én te vragen voor dit onderwerp. Een inwoonster uit Heesch heeft de gemeente Bernheze gevraagd om 113- 1KZ1E J3-plaquettes te bevestigen op openbare bankjes.

Gemeente Bernheze geeft gehoor aan deze oproep. Binnen onze gemeente worden 23 plaquettes geplaatst om het gesprek tussen inwoners te openen over donkere gedachten en zelfdoding.

Wat is 113- 1KZ1EJ3

113- 1KZ1EJ3 is een landelijke campagne die aandacht vraagt voor zelfmoordpreventie. Dit doen zij door plaquettes voor bankjes aan te bieden die gemeenten, instanties, scholen etc. op bankjes in openbare ruimtes kunnen monteren.

Op deze plaquette staat de tekst ‘Een goed gesprek begint met écht zien’ en een QR code die verwijst naar de website van 113 met informatie over zelfmoordpreventie. De website is er niet alleen voor mensen die met een suïcide gedachte rondlopen. Ken je iemand die met deze gedachte rondloopt? Dan kun je op deze website informatie vinden over wat te doen.

Bewustwording

Verder vragen dan alleen ‘Hoe gaat het met je?’, want met oprechte aandacht maar ook door aan te geven dat je erover mág praten, kan al een wereld van verschil maken.

Wethouder Maarten Everling: “Bij gezondheidsproblemen gaat de aandacht vaak uit naar fysieke klachten en minder naar de mentale gezondheid en eenzaamheid omdat je dit niet altijd kunt zien. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, het vergroten van hun veerkracht, van hun kwaliteit van leven, het meedoen in de samenleving en het bieden van zingeving.”

Locaties plaquettes Bernheze

De gemeente Bernheze heeft op verschillende (23) locaties in de gemeente de plaquettes bevestigd. In bijgevoegd PDF bestand kun je de exacte locaties op de kaarten zien.

Wereld Suïcide Preventie Week 2023

Tijdens deze week worden er landelijk verschillende activiteiten georganiseerd. Zo zijn er online lezingen te volgen en worden er in diverse provincies wandelingen ‘Walk into the light’ georganiseerd. De gele lintjes zijn een symbool van hoop, waarmee je laat zien dat je wilt helpen om te voorkomen dat mensen eenzaam en radeloos een einde aan hun leven maken.

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten