We kiezen voor directe aanpak op Dag tegen de armoede

Maandag 16 oktober 2023

De gemeente Bernheze wil meer inwoners met geldzorgen preventief en beter bereiken. Op 17 oktober 2023 is het Internationale Dag voor de Uitroeing van Armoede. De gemeente faciliteert deze dag het TAP team. (Team Armoede Preventie). Het TAP team bestaat uit verschillende organisaties (GGD, Eten Over, Lichtpunt, OnsWelzijn) die lokaal actief zijn. Deze organisaties delen op 17 oktober op verschillende plaatsen in de gemeente 500 zorgpakketten uit.

Ook krijgt iedereen die energietoeslag heeft gehad een brief. Daarin worden de mensen uitgenodigd om op gesprek te komen in één van de kernen. Vanaf 23 oktober t/m 3 november 2023 staan in de kernen extra vrijwilligers klaar om met bewoners mee te denken, te helpen waar kan en warm door te verwijzen als er meer nodig is. De bewoners die op gesprek komen krijgen als dank een supermarktbon ter waarde van 25 euro.

Focus op integraliteit, bereikbaarheid en preventie.

Dat er is gekozen voor een gerichte aanpak heeft verschillende oorzaken. Diverse onderzoeken wijzen uit dat het beter is om specifieke doelgroepen te benaderen dan om bijvoorbeeld de inkomensgrens te verhogen. Ook het advies van de Nibud in 2020 onderschrijft dat de grootste winst is te behalen met het vergroten van het bereik.

Wethouder Marius Tielemans. “Armoede is een lastige kwestie. Mede doordat mensen schaamte kunnen voelen over eigen geldzaken. Daarbij speelt vertrouwen ook een belangrijke rol. Daarom faciliteren wij lokale instanties om het contact leggen. Het doel van deze actie is om inwoners op de hoogte te brengen van de verschillende regelingen die er zijn en waar ze eventueel aanspraak op kunnen maken.”

Logische vervolg van Bernhezer sociale kaart

In 2022 paste de gemeente de communicatie rondom de regelingen al aan. Toen werd de Bernhezer sociale kaart geïntroduceerd. De gerichte actie op de Dag tegen de armoede is een logisch vervolg van de directe benadering die we al zijn gestart. Vanuit een situatie (bijvoorbeeld: ik word 18, wat moet ik regelen of ik ga scheiden) worden de verschillende regelingen getoond. De sociale kaart is nog steeds actueel en een handig hulpmiddel voor zowel sociale organisaties als inwoners. De sociale kaart is te vinden op de website van de gemeente.

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten