Aandacht voor tekort aan pleeggezinnen tijdens Week van de Pleegzorg

Woensdag 1 november 2023

Er is nog altijd een dringend tekort aan pleegouders. Op dit moment staan 561 pleegkinderen op de wachtlijst op zoek naar een 2e thuis. Zij wonen tijdelijk op een plek waar ze niet langer kunnen blijven, of hun thuissituatie is niet veilig of stabiel genoeg om in op te groeien. Zij wachten door het tekort aan beschikbare pleeggezinnen ook te lang op een goede match. Tijdens de week van de Pleegzorg van 1 t/m 8 november vraagt Pleegzorg Nederland in samenwerking met gemeenten aandacht voor het tekort en hoopt dat meer potentiële pleegouders zich aanmelden.

Deeltijd vaker een optie

Pleegzorg Nederland ziet wel een positieve ontwikkeling in de toename in deeltijdpleegzorg. Deze variant van pleegzorg kan ouders ondersteunen en wordt bijvoorbeeld ingezet als aanvulling op hulp thuis. Daardoor kan worden voorkomen dat een kind uit huis wordt geplaatst. Denk hierbij aan plaatsing in het weekend of vakantie. Het afgelopen jaar was 24 procent van de nieuwe instroom deeltijd.

Regio Noordoost-Brabant zoekt voor 30 pleeggezinnen nog en 2e thuis

Er liggen vandaag in het hele land deurmatten. Naast de officiële aftrap die vandaag in Hilversum plaatsvindt, vraagt Pleegzorg Nederland op verschillende manieren aandacht voor pleegzorg gedurende de hele week. Ook voor het gemeentehuis van Bernheze liggen op 1 november in de ochtend deurmatten om op een symbolische wijze aandacht te vragen voor een 2e thuis. De gemeenten in Regio Noordoost-Brabant slaan handen ineen met campagne jouw huis een 2e thuis.

Waardering en aanmelden

In Bernheze hebben we momenteel 15 pleeggezinnen die kinderen een 2e thuis bieden. De gemeente is dringend op zoek naar nieuwe pleeggezinnen want in regio noordoost Brabant zoeken we voor 30 pleegkinderen een 2e thuis. Door pleeggezinnen, die kinderen een 2e thuis bieden in regio Noordoost/Brabant, kunnen kinderen in hun eigen omgeving opgroeien. Wethouder Maarten Everling: “We vinden het belangrijk om ook onze waardering uit te spreken voor de huidige pleegouders binnen onze gemeente. We zien dat het waardevol is dat ze dit doen en ook dat het nodig is. Het zou daarom heel fijn zijn als er nog meer pleegouders bijkomen.”
Als we gaan kijken naar de behoefte aan nieuwe pleeggezinnen in de regio Noordoost-Brabant dan zijn we met name op zoek naar pleeggezinnen die pubers kunnen opvangen of gezinnen die plaats hebben voor meerdere kinderen (broertjes en zusjes) tegelijk.

Een thuis voor een ander

Nicolien van den Berg, bestuurslid Pleegzorg Nederland, benadrukt de urgentie. “Een veilig thuis is voor kinderen cruciaal om op te groeien en zich te ontwikkelen. We zien helaas al jaren een teruggang in het aantal beschikbare pleegouders waardoor kinderen te lang moeten wachten op een pleeggezin. Te veel kinderen missen daardoor een veilig thuisgevoel met voldoende liefde en aandacht. Het aantal nieuwe pleegouders was vorig jaar zelfs historisch laag. Als gevolg van maatschappelijke onrust zoals de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de forse inflatie ervaren mensen minder ruimte om zich in te zetten voor anderen. Dit zet druk op de instroom van nieuwe pleegouders. Terwijl de nood voor pleegkinderen hoog blijft.“

Campagne jouw huis een 2e thuis

Met de campagne Jouw huis een 2e thuis wil Pleegzorg Nederland zoveel mogelijk mensen duidelijk maken dat ze iets kunnen geven. Iets wat voor 23.000 kinderen cruciaal is: een stabiel en veilig thuis. Het is nadrukkelijk niet ‘het nieuwe thuis’ - die plek blijft voorbehouden aan de eigen familie. Maar een kind welkom heten in je huis er voor hem/haar zijn, zorgen dat het kind - tijdelijk of minder tijdelijk - voldoende aandacht krijgt, warmte voelt en gezien wordt. Het is als een 2e thuis waar je als kind voor korte of langere tijd terecht kunt. Pleegouders zijn gastvrije mensen. Een bekend symbool voor gastvrijheid is de deurmat met tekst. Dit gebruiken we als symbool tijdens de lanceringsactie van de Week van de Pleegzorg.

Bekende Nederlanders als Gijs Staverman, Sergio Viyent, Alex van Keulen en Ahmed Marcouch zijn jarenlange ambassadeurs van de campagne.

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten