Wateroverlast | Wat kunt u doen?

Vrijdag 5 januari 2024

Er is veel regen gevallen. Veel gebieden in Nederland kampen met wateroverlast. Ook de gemeente Bernheze. Wat doen het waterschap, de brandweer en de gemeente om de overlast tegen te gaan. En wat kunt of moet u zelf doen?

Als er bij u sprake is van wateroverlast dan is het goed om onderstaande afbeelding in de gaten te houden. De waterschappen en Rijkswaterstaat doen wat ze kunnen. Helaas is het zo nat dat de gewone maatregelen niet altijd helpen. Dus is er kans op wateroverlast. Dit kan de komende dagen, en zeker op het einde van de week als er weer meer regen wordt voorspeld, blijven gebeuren.

Er komen veel meldingen binnen over wateroverlast. Door de drukte kan het langer duren voordat uw melding in behandeling wordt genomen

Wie belt u wanneer?Wie moet je bellen bij wateroverlast

Is er geen acuut gevaar en heeft u schade aan uw woning of bedrijf, onderneem dan zelf actie of bel een gespecialiseerd bedrijf. Eventuele schade kun je verhalen bij uw verzekeraar. Is er sprake van overlast in de openbare ruimte, zoals ondergelopen wegen door een verstopte riolering of losliggende putdeksels, dan ziet u in onderstaande illustratie wie u kunt bellen.

Bij problemen met de riolering in huis is het niet altijd duidelijk of het gaat om een verstopping of om een ander probleem. Lees hier wat u kan doen als u last heeft van een rioolontstopping.

U hoeft niet te bellen bij:

  • Rode lampjes die branden bij drukrioolputten in het buitengebied.
  • Water bij het eigen huis. Denk aan water in tuinen, opritten etc.

De gemeente/buitendienst kan helaas op dit ​moment niks doen bij dergelijke meldingen.

De komende tijd

In lager gelegen gebieden kunnen inwoners last hebben van de hoge grondwaterstand. Kelders of kruipruimten staan onder water of worden erg vochtig. Sommige weggedeelten of fietspaden staan blank. Daarom blijft het waterschap dag en nacht paraat om wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen. Op sommige plekken worden noodmaatregelen getroffen om het water af te voeren. Op verschillende plaatsen worden extra pompen en/of big bags ingezet.

Handige websites

Acuut gevaar?

Bel 112 alleen bij acuut gevaar. Zo voorkomen we overbelasting van 112.

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten