Onthulling mini-landmark grootste Romeinse bronsschat van Nederland

Maandag 26 februari 2024

Op vrijdag 23 februari is de oorspronkelijke vindplaats van de grootste Romeinse Bronsschat van Nederland, gemarkeerd met de onthulling van een uniek mini-landmark. In 2004, tijdens de aanleg van snelweg A50, kwam deze buitengewone schat in Nistelrode aan het licht tijdens archeologisch onderzoek.

Bronsschat

De schat, bestaande uit 29 bronzen kannen, schalen, zeven, emmers, (steel)pannen en kandelaars uit de eerste tot en met de derde eeuw na Christus, vertelt niet alleen het verhaal van de ontdekking, maar ook over het dagelijks leven van de lokale bewoners in de Romeinse tijd.

Na de ontdekking en opgravingen van de zwaar gehavende objecten is de Bronsschat gerestaureerd, beschreven, archeologisch geduid, en uiteindelijk terechtgekomen in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden, waar het wordt beschouwd als buitengewoon belangrijk Nationaal Archeologisch Erfgoed.

Tentoonstelling

De kroon op dit project zal plaatsvinden op zaterdag 18 mei 2024, met de opening van de tentoonstelling rondom de Bronsschat van Nistelrode. Deze bijzondere tentoonstelling, die duurt tot en met donderdag 23 mei, zal plaatsvinden in het parochiehuis (Laar 50) in Nistelrode. Na de terugkeer van de echte bronzen objecten naar het RMO, zullen 3D op ware grootte geprinte exemplaren worden tentoongesteld, samen met andere fraaie vondsten uit de opgravingen. Deze tentoonstelling is tot zondag 16 juni te bezoeken.

Meer weten over de Bronsschat van Nistelrode? Ga daarvoor naar de website debronsschatvannederland.nl.

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten