Nieuwe voorrangssituatie Raadhuisplaza-Plein 1969 en Sint Servatiusstraat

Donderdag 16 mei 2024

De traverse in Heeswijk Dinther wordt stap-voor-stap vernieuwd en veranderd langzaam in onze nieuwe dorpsstraat. De nieuwe inrichting kan soms verwarrend zijn. “Heb ik nu wel of geen voorrang? Wat wordt er bedoeld? Mag ik toch voor?”. Dat we onszelf deze vragen stellen is eigenlijk wel goed. Tegenwoordig lijkt het wel of iedereen gehaast is, geen tijd heeft om te wachten en elkaar de ruimte te geven.

Twee vragen die we voortdurend aan onszelf kunnen stellen als we deelnemen aan het verkeer, als we op pad gaan met de fiets, auto of te voet: “Heb ik voorrang of ga jij eerst”?

Terug in de tijd

We gaan terug naar de tijd voor 2018, voordat het project ‘Traverse Heeswijk Dinther’ startte. De bewoners en ondernemers van Heeswijk Dinther drongen aan op een herinrichting van de drukke route met meer veiligheid voor voetgangers en fietsers en vooral een gezelliger centrum. Vanaf 2018 is het project gestart en is er goed geluisterd naar de bewoners, ondernemers en gebruikers van de oude provinciale weg, de traverse. Er kwam langzaam het besef dat we op een andere manier moesten gaan kijken naar de inrichting van de traverse. Samen met alle bewoners en ondernemers, met de hulpdiensten, busmaatschappij Arriva en provincie Noord-Brabant is er een nieuwe inrichting bedacht die beter past bij een woon- en winkelstraat.

Wat is er gaande?

De inrichting van de ‘oude traverse’ ondergaat dus een ‘totale make-over’. De ‘oude provinciale route’ verdwijnt stap voor stap en er komt een nieuwe straat tevoorschijn. Eigenlijk hebben we de lange traverse opgeknipt in korte straten die afgewisseld worden door pleintjes, markante plekken, kruispunten.

Er was een grote wens bij de bewoners om geen drempels en plateaus te gebruiken; geen hobbel en bobbel. Met opzet hebben we daarom zo veel mogelijk rechtsvoorrang gemaakt in de vorm van kruispunten en pleintjes. Soms traditioneel, soms met groene bakken. Met één doel: een veilige straat voor ons allemaal.

Verkeersveiligheid en langzaam rijden gaan hand-in-hand. Zo kan iedereen beter oversteken, elkaar op tijd zien en kan er een prettigere sfeer ontstaan. De ‘oude traverse’ verdwijnt en meer-en-meer komt er een prettigere woon- en winkelstraat.

Hoe zit het nu bij Plein 1969 – RaadhuisPlaza en De Doorgang – Ballendonk?

Het antwoord is eenvoudig. Rechts voorrang! De parkeerplaatsen op de RaadhuisPlaza maken onderdeel uit van het nieuwe pleintje. De parkeerplaats van de Jumbo ligt tussen de Ballendonk en Sint Servatiusstraat en sluit aan op het plein. Vanaf De Doorgang en het parkeerterrein heeft rechts voorrang.

Hierboven legden we al uit waarom. We hebben twee pleintjes gemaakt zodat iedereen gelijkwaardig kan meedoen met het verkeer. Op deze manier willen we een veilige straat krijgen waar de mengelmoes van verkeer kan lopen en rijden zonder borden, haaientanden en strepen op de rijbaan. Gewoon nadenken en rustig rijden. Geef elkaar de ruimte.

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten