Bronsschat Nistelrode eerder dan verwacht terug naar Leiden

Zaterdag 18 mei 2024

De Bronsschat van Nistelrode was vandaag in Nistelrode te zien voor pers, genodigden en andere belangstellenden maar is voortijdig weer teruggekeerd naar het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) te Leiden, waar het zeldzame 30-delige wijnservies uit de Romeinse tijd doorgaans geëxposeerd staat. De bronzen schenkkannen, schalen, borden, zeven en emmers, zouden tot en met donderdag 23 mei tentoongesteld worden in het Dorpshuis. Na een laatste veiligheidsscan blijkt het risico daarvoor helaas te groot.

Wethouder Marius Tielemans: we zijn blij dat de Bronsschat terug in Nistelrode was. Na een laatste veiligheidsscan blijkt de veiligheid echter niet gewaarborgd terwijl dit onze hoogste prioriteit heeft. In overleg met het Rijksmuseum van Oudheden hebben we daarom besloten om de Bronsschat terug naar Leiden te verhuizen.

Persoonlijke bericht en compensatie voor tickethouders

Oorspronkelijk zou de tentoonstelling van zaterdag 18 mei tot en met donderdag 23 mei worden tentoongesteld in het Dorpshuis in Nistelrode. Bezoekers die al een ticket hadden gereserveerd, worden persoonlijk op de hoogte gesteld en krijgen vrijkaarten om de Bronsschat in het Rijksmuseum in Leiden te bezichtigen. Gemeente Bernheze en het Rijksmuseum van Oudheden begrijpen de teleurstelling en bieden hun excuses aan voor het ongemak.

Overige activiteiten gaan gewoon door: Expositie en geocaching

Er zijn voldoende activiteiten om deze unieke vondst eer aan te doen. Zo vindt van dinsdag 28 mei tot en met zondag 16 juni de expositie De Zwarte Molen plaats. Bij deze expositie zijn replica’s van de Bronsschat te zien. Deze op ware grootte 3D geprinte exemplaren worden tentoongesteld samen met andere fraaie vondsten uit de opgravingen.
Daarnaast is er een geocaching route gelanceerd. Dit is een schattenjacht in de natuur waarbij spelers met een gps op zoek gaan naar een verstopte schat.

Op de website www.debronsschatvannederland.nl vindt u meer informatie.

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten