Start eerste maaironde van bermen

Donderdag 23 mei 2024

Door het natte voorjaar en warme periodes hebben gras, bloemen en kruiden de kans gehad om flink te groeien. De bermen zien er dan ook mooi groen uit met veel bloemen. Toch gaan we vanaf half mei langs onze wegen en fietspaden een eerste keer maaien. Ook het ruw gras binnen de bouwde kom maaien we in mei/juni voor de eerste keer. Ruw gras zijn grassen die maar 2x per jaar gemaaid worden, dit bevorderd de biodiversiteit.

Waarom bermen maaien?

Langs onze wegen en fietspaden maaien we in de periode mei/juni de eerst meter vanaf de weg. Dit doen we vanwege de veiligheid. De hoogte van het gras en de bloemen kan op sommige plaatsen het zicht beperken. Ook is het nu nog zo dat het gras of de bloemen mooi overeind staan, maar na een flinke regenbui kan het zijn dat het plat komt te liggen en daardoor op de weg of het fietspad terecht komt. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden en dat willen we voorkomen.

Waarom ruw gras maaien?

Ook het ruw gras maaien we al in mei/juni. Maar hoe zit dat dan met de MaaiMeiNiet-campagne? De MaaiMeiNiet-campagne is vooral bedoeld om mensen zo ver te krijgen dat ze in plaats van wekelijks, een tijdje helemaal niet maaien. Daarmee gaat het gazon bloeien en biedt dit voedsel voor veel insecten. In het ruwe gras heeft het gras al een tijdje flink kunnen groeien en ook de bloeiende planten hebben zich flink kunnen ontwikkelen Door het ruw gras in de periode mei/juni juist wel te maaien wordt het voedselrijke gras weggenomen waardoor er een kans is voor een andere bloemrijke vegetatie en bijbehorende fauna om zich te ontwikkelen en afgemaaide bloemen hebben de neiging nog een tweede keer, extra uitbundig te gaan bloeien. De vegetatie tijdens de voorjaarsgroei bevat relatief veel voedingsstoffen. Als de vegetatie aan het begin van het groeiseizoen wordt gemaaid en afgevoerd, gaat dit vergrassing van de vegetatie en verstikking van de bodem tegen en wordt kruidenrijkdom gestimuleerd.

Meer informatie

Een interessant artikel over hoe maaien kan bijdragen aan de biodiversiteit vindt u op de website van de Vlinderstichting. Of bekijk meer informatie over ons maaibeleid.

Hebt u opmerkingen op deze andere manier van maaien? Stuur dan een e-mail aan gemeente@bernheze.org of bel met ons klantencontactcentrum via telefoonnummer 0412 - 458888.

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten