Kunstwerk rotonde Cereslaan geplaatst

Donderdag 27 juni 2024

Op 13 juni 2024 werd op de rotonde Cereslaan in Heesch een kunstwerk geplaatst. De opdracht voor plaatsing van een kunstwerk kwam vanuit een initiatief van ondernemers van omliggende bedrijven. Het is een werkende zonnewijzer, ontworpen door kunstenaar Guido Geelen. Op 21 juni 2024 werd het kunstwerk officieel onthuld.

Initiatief

Jan Maas is één van de initiatiefnemers. Samen met collega-ondernemers Rens van Nistelrooij en Maaike van de Wetering - de Werd trok hij de kar voor de komst van het kunstwerk. “De eerste ideeën waren er al in 2019. Maar drie jaar geleden werden de plannen echt serieus en gaf de gemeente zijn goedkeuring.”

Om het de ondernemers mogelijk te maken het kunstwerkte te realiseren, stelde de gemeente Bernheze een bedrag van 25.000 euro beschikbaar. Naast deze financiële impuls, neemt de gemeente de kosten van het onderhoud voor haar rekening. Wethouder Rien Wijdeven: “Dit is een bijzonder project. Het initiatief lag bij onze ondernemers en ze hebben er veel tijd, energie en ook geld in gestoken. Dat getuigt van lef en dat waardeer ik enorm.”

Creatief proces

Onder begeleiding van Netty van de Kamp van Kunstloc Brabant en in samenspraak met de kunstcommissie werd gekeken waar het kunstwerk aan moest voldoen. Dat resulteerde in vier punten: herkenbaar, welkom en uitnodigend, wow-effect en transparant. Jan Maas: “Vier hele brede begrippen natuurlijk maar het is een creatief proces. Uiteindelijk is het de interpretatie die de kunstenaar er aan geeft.” Er werden vijf kunstenaars geselecteerd, die hun gedachten voor een kunstwerk hebben gepresenteerd.

Werkende zonnewijzer

De keuze viel op het idee van Guido Geelen: ‘Zonnewijzer Cereslaan’. “In mijn werk probeer ik altijd het verhaal, heden en verleden, vorm en kleur op een spannende manier bij elkaar te brengen”, aldus Guido Geelen. “Je kunt er de vorm van een sleutel in zien. Een sleutel, attribuut van Heesche patroonheilige St. Petrus, als een welkomstgroet voor iedereen die Heesch binnenkomt. Als mensen dit kunstwerk zien, beseffen ze dat ze bijna thuis zijn. In ons zonnestelsel bevindt zich de dwergplaneet Ceres, ook daar ligt een raakvlak. En de zonnewijzer doet wat ie moet doen: de tijd aangeven.”

Heesche productie

Bijna het gehele kunstwerk is gemaakt door Heesche bedrijven. “Rens, Maaike en ik vinden het echt top hoe dit project is gedragen door mede-ondernemers, met zowel financiële bijdragen als bijdragen in natura”, aldus Jan Maas. “Het tekenwerk, staalwerk, grondwerk, bekisting en beton, verlichting en lakwerk is uitgevoerd door lokale bedrijven. Daarmee is het een echte Heesche productie geworden.” Naast de bijdragen vanuit de ondernemers heeft ook het Mondriaan Fonds een subsidie toegekend.

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten