Winactie "Plant je mee" voor een fleurige straat

Groene voortuin bij een woningKijk eens goed rond naar de voortuinen in uw straat. Zijn al die stenen, tegels en kiezels wel echt nodig? Kunnen de voortuinen wel een beetje meer groen gebruiken? Maak dan dit najaar gratis kans op een Plant je mee feestje voor uw straat. Samen met de buren de handen uit de mouwen steken is gezellig en u maakt de bijen en vlinders er heel blij mee!

Samen vergroenen

Steeds vaker hebben we te maken met hoosbuien, periode van droogte en dagen met tropische temperaturen. In een groene tuin zakt het regenwater beter weg in de grond. Het grondwater wordt aangevuld en dit is weer nodig voor voldoende drinkwater. Bomen, planten en bloemen zorgen ervoor dat uw tuin (en huis!) koeler blijft in de zomer. Dit scheelt al snel zo’n 5 graden en gevoelstemperatuur zelfs nog meer. Bovendien zorgt meer groen voor een fijne plek voor vogels, vlinders en zoemende bijen. En met meer planten, bomen en bloemen ziet de straat er veel gezelliger uit!

Als gemeente nemen wij de komende jaren maatregelen om de openbare ruimte anders in te richten. Op steeds meer plekken worden stenen vervangen door groen. Ondanks alle maatregelen in de openbare ruimte hebben wij ook de hulp van tuinbezitters nodig.

Plant je mee feestje, wat is dat dan?

Tijdens het Plant je mee feestje gaan bewoners uit één straat op 1 dag samen meerdere voortuinen een beetje groener maken. De winnende straat krijgt van ons:

 • Container voor afvoer van minimaal 20m2 verharding uit één straat
 • Afvoer wit zand
 • Bemeste tuinaarde
 • Diverse vaste planten voor minimaal 20m2 te verdelen onder de buren
 • Wat lekkers bij de koffie
 • En hulp en advies van een hovenier

Beginnen uw (groene) vingers al te kriebelen? Lees dan verder hoe u kans maakt om te winnen.

Buren werven: halen jullie samen minimaal 20 m2?

Ga in gesprek met uw buren en vertel waarom u het leuk vindt om samen de voortuinen een beetje groener te maken. Kunnen jullie samen minimaal 20 m2 (meer mag ook!) aan tegels uit voortuinen verwijderen? Gaan jullie samen in minimaal 5 voortuinen aan de slag? Goed nieuws want misschien wint uw straat!

Aanmelden winactie

Stuur uiterlijk 30 juni 2024 een email naar barbara@dekselencom.nl en vermeld daarbij:

 • Naam contactpersoon en vermelding van straat en woonplaats
 • De huisnummers die meedoen
 • Hoeveel stenen ongeveer worden verwijderd.
 • Stuur een foto mee van de huidige situatie van de straat.
 • Vertel waarom uw straat moet winnen.

Voorwaarden:

 • U gaat ermee akkoord dat tijdens de plant dag foto’s en filmopnames worden gemaakt die de gemeente voor communicatieve doeleinden mag gebruiken.
 • U geeft de gewipte tegels uiterlijk 31 oktober door via de webpagina www.nk-tegelwippen.nl.

De winnende straat

De jury neemt in juli contact op met de winnende straat. Het Plant je mee feestje wordt georganiseerd in oktober. De exacte datum en praktische zaken worden vooraf met de contactpersoon van de straat afgestemd.
Hopelijk is het tijdens de plant dag mooi weer en gaan jullie als bewoners lekker samen aan de slag. Kaplaarzen aan, schep en kruiwagen klaar en help elkaar als buren om samen te zorgen voor een fleurige straat!

Vragen?

Heeft u opmerkingen of vragen? Stuur dan een e-mail naar gemeente@bernheze.org of bel naar ons klantencontactcentrum via telefoonnummer 0412 45 88 88.

Deze actie wordt in het kader van het NK Tegelwippen mede mogelijk gemaakt door de Watersamenwerking As50+. Een samenwerkingsverband van gemeente Bernheze, Boekel, Maashorst, Meierijstad, Oss, Brabant Water en Waterschap Aa en Maas.