Eerste windboom in Nederland staat in Heeswijk-Dinther

Dinsdag 17 september 2019

De eerste windenergieboom van Nederland staat in Heeswijk-Dinther, op de rotonde Laverdonk. Nieuw is dat we de energie die deze ‘boom’ opwekt, opslaan in accu’s en volledig lokaal gebruiken. De windboom levert het hele jaar voldoende stroom om voor de straatverlichting in de directe omgeving en is daarmee volledig zelfvoorzienend.

Groene energie

Op veel plekken in ons land staan energiebomen die werken op zonne-energie. De windboom in Heeswijk-Dinther is een nieuwe variant en levert energie uit wind. De windboom is 11 meter hoog en voorzien van kleine verticale turbines (dynamo’s). Deze gaan draaien door de wind en wekken op zo op een rustige manier energie op, ook als er weinig wind staat. De windboom zal daarmee straks de straatverlichting tussen beide rotondes van stroom voorzien. De boom is fluisterstil, het geluid dat hij maakt komt overeen met het ritselen van echte blaadjes van een boom.

Ontsluiting Heeswijk-Dinther

De windboom is nog onderdeel van de in 2016 geopende nieuwe ontsluitingsroute aan de Hulsakker. De boom is geleverd door Terra-Trans, in samenwerking met aannemer Ploegam uit Vinkel.

Filmpje over de windboom

Meer nieuws