Fase 1 nieuwe Traverse in gebruik

Woensdag 17 maart 2021

De inwoners van Heeswijk-Dinther kunnen vanaf nu gebruik maken van de eerste 400 meter van de nieuwe Traverse. De 2,6 kilometer lange hoofdweg gaat de komende jaren op de schop. De Traverse wordt aangepast om meer veiligheid, verbinding en eenheid te krijgen. Het ontwerp voor de nieuwe Traverse is tot stand gekomen door een goede samenwerking tussen de inwoners van Heeswijk-Dinther, Actief Burgerschap en de gemeente Bernheze.

De Traverse, de hoofdstraat van Heeswijk-Dinther wordt een echte dorpsstraat. “Voor ons is een dorpsstraat een straat die voor iedereen veilig te gebruiken is, die zorgt voor een goede verbinding en eenheid brengt. Een straat van ons allemaal,” stelt wethouder Rein van Moorselaar. Veel snel rijdend verkeer maakt gebruik van de Traverse en dat zorgt voor een onveilig gevoel bij kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers en voetgangers. Samen met de inwoners van Heeswijk-Dinther en Actief Burgerschap is de gemeente 3 jaar geleden gestart met het nieuwe ontwerp voor de Traverse. De insteek van het nieuwe ontwerp was dat iedere weggebruiker zich op een veilige manier kan verplaatsen.

Vanuit de gezamenlijke visie is er een ontwerp ontstaan waarbij er meer ruimte is voor de voetganger en fietser. De weg krijgt meer eenheid en daardoor ontstaat er een echte dorpsstraat. Met de inrichting wordt er ook ingespeeld op het aanpassen van het gedrag van de weggebruiker. Reinier Gerritsen, landschapsarchitect zegt: “Het is een mooi, innovatief ontwerp wat we samen met de inwoners van Heeswijk-Dinther hebben ontwikkeld. Toch komt dit innovatieve ontwerp alleen tot z’n recht als iedereen zich op een veilige manier verplaatst en iedereen rekening houdt met elkaar. Uiteindelijk wordt het veilig als we samen op een veilige manier gebruik maken van deze dorpsstraat. Het belangrijkste is dat de weggebruiker zich houdt aan de maximumsnelheid.”  

Fase 1 is afgerond en in gebruik genomen. Fase 2 start in het tweede kwartaal van 2021. Wanneer deze werkzaamheden zijn gestart, gaat het projectteam fase 3 plannen. Er wordt gewerkt met verschillende fases om de overlast voor omwonenden en gebruikers tot het minimum te beperken. Dhr. Gerritsen zegt hierover, “we weten dat de inwoners wel last gaan ondervinden door de verschillende werkzaamheden. We doen ons uiterste best om deze overlast zoveel mogelijk te beperken. Nu kan het wat ongemak veroorzaken om uiteindelijk op een veilige manier gebruik te kunnen maken van de nieuwe Traverse.”

Over de gehele lengte van 2,6 kilometer gaan er aanpassingen gedaan worden. Naar verwachting zal in 2023 de nieuwe Traverse volledig in gebruik zijn.

Laatste nieuws

Ferre Otjens (7) uit Heeswijk-Dinther maakt zich sterk voor de aanleg van een regenboog-zebrapad op de Sint Servatiusstraat in Heeswijk-Dinther, om te laten zien dat iedereen mag zijn wie hij of zij is. De gemeente is in overleg met Ferre en zijn ouders om een geschikte locatie te vinden voor het zebrapad.

Meer nieuws