Column Burgemeester: Wassend water

Donderdag 22 juli 2021

Ik ben opgegroeid aan de Maas, in Noord-Limburg. Als kind zwom ik in een aftakking van deze mooie rivier en als puber, stak ik haar elke dag over om naar m’n middelbare school in Boxmeer te gaan. Een mooie fietsroute, dwars door het prachtige Maasheggenlandschap. We wisten nooit precies hoe lang de tocht naar school duurde. Dat hing ervan af of de veerpont niet net voor je neus wegvoer of hoe lang die moest wachten op de passerende boten. Zeker als de nabijgelegen sluis openstond, kon dat wel even duren. 

Overstroming

Bijna elke winter was de veerpont wel een tijdje uit de vaart. Dan smolt de sneeuw in Frankrijk en België en trad de Maas buiten haar oevers. Wij moesten dan noodgedwongen de bus nemen, met dubbele reistijd tot gevolg. Vervelend, maar we namen ‘t zoals ‘t was. De natuur laat zich immers niet sturen.

Midden jaren negentig ging het goed mis in Brabant en Limburg. De Maas over-stroomde hevig en bij mijn ouders in Venlo stonden straten en huizen blank. Vorige week lagen de zandzakken in m’n ouderlijk huis weer klaar, maar die konden dit keer gelukkig ongebruikt blijven. Projecten als dijkverzwaring en ruimte geven aan de rivier hebben er goed hun werk gedaan, net als hier in Brabant overigens.

Klimaatverandering

Maar de vreselijke beelden uit Duitsland, België en Zuid-Limburg maken duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is. Zeker nu als gevolg van klimaatverandering het weer steeds extremer wordt en we vaker te maken krijgen met droogte, hitte en heftige buien. Ook in Bernheze hebben we daar oog voor. We houden er bijvoorbeeld rekening mee bij de inrichting van de openbare ruimte, houden water langer vast en stellen eisen aan de manier van bouwen. Of we verleiden inwoners om tegels in de tuin te vervangen door planten. Iedereen kan wat doen. Alle beetjes helpen.

Zomervakantie

Deze week sluiten de scholen hun deuren en start voor veel mensen de zomervakantie. Misschien bent u zelfs al onderweg of alweer terug. Ik spreek veel mensen die hun vakantie ook dit jaar in eigen land vieren. Maar inmiddels ook weer mensen die de grens overtrekken. Of die lekker vanuit huis genieten van hun vrije tijd. Waar u deze zomer ook verblijft, ik wens u een fijne vakantie toe, zonder extreem weer en in goede gezondheid.

Meer nieuws