Column Burgemeester: Er op uit

Woensdag 8 september 2021

Het burgemeestersambt kent vele kanten. Zo ben ik voorzitter van de gemeenteraad en van het college van Burgemeester en Wethouders, mag ik de gemeente vertegenwoordigen in de regio en provincie, ben ik verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid en geef ik leiding in tijden van een ramp of crisis. Een zeer veelzijdige functie, zoals u ziet. Er is nog een onderdeel van mijn functie dat hier wat van afwijkt, maar die wat mij betreft de kers op de taart van het burgermeesterschap is, we noemen dat representatie.

Als burgemeester mag ik de gemeente vertegenwoordigen (representeren) bij allerlei mooie, feestelijke, soms ook verdrietige, maar altijd bijzondere momenten in het leven van inwoners en ondernemers. Bijvoorbeeld onderscheidingen uitreiken, openingen verzorgen en voorstellingen bijwonen. Ook bezoek ik echtparen die 60 of 65 jaar getrouwd zijn en mensen die honderd jaar worden. Ik vind het leuk en belangrijk om te doen. Dit soort momenten kleuren het leven en zijn er om met elkaar bij stil te staan.

Sinds de uitbraak van de Coronapandemie stond dit allemaal op een zeer laag pitje en hebben we helaas veel van dit soort momenten voorbij moeten laten gaan. Mijn werkzame leven voltrok zich sinds maart 2020 grotendeels digitaal en vanuit huis en ik kwam maar mondjesmaat ‘onder de mensen’. Gelukkig heb ik veel mensen telefonisch gesproken en zijn er heel wat kaartjes op de post gegaan. Een hartelijk woord voor wie een bijzonder moment beleeft.

Gelukkig is het weer mogelijk om elkaar wat vaker echt te ontmoeten. Eind augustus woonde ik de première bij van De bende van Jan de Lichte in De Kersouwe. Een spectaculair stuk in een fantastische ambiance, waarbij ik ogen tekort kwam. Afgelopen weekend mocht ik fanfare St. Lambertus de koninklijke erepenning uitreiken. De fanfare bestaat 75 jaar, is muzikaal springlevend en niet weg te denken bij belangrijke gebeurtenissen in Nistelrode. Nogmaals van harte gefeliciteerd!  En maandag bezocht ik een 60-jarig bruidspaar uit Heesch. Heel gezellig om gewoon bij mensen thuis te kunnen buurten over vroeger en nu.

Het lijkt erop dat na 20 september de meeste coronamaatregelen worden opgeheven. Dan kunnen we weer doen waar we zo naar uitkijken, samen erop uit, samen vieren.

Tot ziens!

Meer nieuws

RSS feed van de nieuwsberichten